Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Protest MAI pe 25 martie, de Ziua Poliției Române

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 14 martie 2024 Etichete:

Sindicaliștii din Poliție anunță prezența a 4000 de protestatari în fața MAI, pe 25 martie, de Ziua Poliției Române, începând cu ora 11:00, dacă guvernanții nu vor aproba actele normative necesare până cel târziu la data de 21 martie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Europol, se vor declanșa proteste pentru achitarea restanțelor salariale, constând în actualizarea și plata la valoarea corectă a salariului/soldei de grad și a normei de hrană.

„Pe 23 ianuarie 2024, prim-ministrul României Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne Cătălin Predoiu au asumat în dialog cu sindicatele din familia ocupațională, un angajament ferm privind deblocarea a două dintre drepturile plafonate prin lege la valori inferioare celor impuse de evoluția indicilor prețurilor de consum și a salariului minim, începând cu luna februarie. La jumătatea lunii martie, proiectele de acte normative necesare încă nu se află pe circuitul de avizare și nici în transparență decizională”, transmit sindicaliștii.

Ulterior, dacă întârzierea plății restanțelor va persista, vor avea loc proteste în București și în țară, precum și acțiuni colective de refuz al muncii suplimentare, care vor duce la blocarea activităților. Un calendar al acestor acțiuni va fi furnizat mass-mediei.

Aceștia susțin că sistemul național de apărare a fost adus în pragul colapsului, cu scheme de personal vacante în proporție de 30%, drepturi salariale neachitate, legea de salarizare neaplicată, condiții de muncă și dotări improprii, pensii militare tăiate, lipsă de atractivitate acută a posturilor, dar și norma de hrană în plată mult sub nivelul de care beneficiază polițiștii locali.

„În prezent, din totalul de 250.000 de polițiști, polițiști de penitenciare și militari din structura de apărare națională, 60% au salarii egale sau doar cu puțin peste salariul minim brut pe economie. După ce polițiștii au fost mințiți și în anul 2023, când trebuia ca sporurile să fie plătite la nivelul salariilor de funcție în plată, acum primim același tratament din partea lui Marcel Ciolacu și a lui Cătălin Predoiu care fac economii pe spatele nostru pentru plăți electorale, sub diferite forme”, afirmă Sindicatul.

 

 

Foto: Sindicatul Europol

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW