Protest în fața Guvernului împotriva salariilor prea mici. Sindicatele cer reducerea fiscalității pe muncă
Blocul Național Sindical va organiza luni, 13 mai, un protest sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. În contextul acestei mișcări de protest, BNS aduce în atenția publicului o realitate tulburătoare referitoare la sistemul de asigurări de sănătate din România.
Potrivit datelor furnizate într-un comunicat de presă al BNS, mai puțin de 6 milioane de angajați din România suportă aproape 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru aproximativ 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane care beneficiază de pachete minimale de servicii medicale. Aceasta vine în contextul unei finanțări extrem de slabe din partea statului român pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate, comparativ cu alte state europene.
„Trebuie menționat că în România sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasugurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asiguraț, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani și peste 4,8 milioane persoane au vârste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 și 60 ani, aproximativ 6 milioane au plătit contribuții la sistemul de asigurări de sănătate.”, transmite BNS în comunicatul de presă.
Datele oferite arată că, în România, cheltuielile de sănătate sunt finanțate în proporție semnificativă din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Din acest fond, aproximativ 20% din venituri sunt direcționate către unitățile sanitare pentru acoperirea creșterilor salariale, iar, astfel, angajații suportă aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din FNUASS.
De asemenea, este evident că sistemul de sănătate românesc se confruntă cu mari dificultăți în asigurarea unor servicii medicale de calitate. Procentul semnificativ al persoanelor care nu au avut acces la asistență medicală în ultimul an din motive legate de finanțare sau de așteptarea prelungită în liste, dublat de o finanțare slabă din partea statului, arată fragilitatea și ineficiența sistemului de sănătate din România.
Potrivit comunicatului, în proporție semnificativă, cheltuielile de sănătate sunt finanțate din FNUASS. La fel cum este evidență incapacitatea sistemului de a asigura servicii medicale de calitate. Nu este de mirare că speranța de viață sănătoasă la 65 de ani este de doar 4 ani, mai puțin de jumătate din media europeană. Aproximativ 6 milioane de angajați români plătesc 10% din veniturile obținute pentru a asigura servicii medicale pentru 16 milioane de persoane.”, se mai arată în comunicatul de presă.
În acest context, Blocul Național Sindical și cele 29 de federații afiliate cer o reformă fiscală urgentă, iar luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, îi așteaptă pe toți cei interesați să li se alăture în fața Guvernului României pentru a-și exprima nemulțumirea. Protestul va fi urmat de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor începând cu ora 12.00.
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii