Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Protest de amploare pentru construirea de autostrăzi în Moldova: Solicităm finanțare prin PNRR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 aprilie 2021

Asociația „Împreună pentru A8” a organizat, sâmbătă, de la ora 12:00, în dreptul localității Cristești din județul Iași, o amplă manifestație de protest pentru construirea autostrăzilor A7  și A8.

La miting au participat sute de autovehicule din județele Iași, Vrancea, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău și Vaslui.

Finanțare pentru autostrăzi

Cătălin Urtoi, vicepreședintele asociaţiei, a declarat pentru Mainnews.ro că, pentru finalizarea lucrărilor la „Autostrada Unirii” până în anul 2030, este obligatoriu ca executivul să reușească finanțarea prin PNRR a tronsoanelor Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, Târgu Neamț-Moțca și Târgu Frumos-Lețcani.

„Solicităm capetele de autostradă Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Târgu Neamț – Moțca și un sector de 38 km Târgu Frumos – Lețcani să fie finanțate prin PNRR. Ne deranjează tergiversările legate de documentație. Am văzut bâlbâiala de la CNAIR în legătură cu proiectantul Târgu Neamț-Iași-Ungheni. Solicităm CNAIR să monitorizeze mult mai strict acești proiectanți. Vrem să atragem atenția partidelor aflate la guvernare că autostrada A8 este un proiect important, recunoscut de Comisia Europeană, ce trebuie finalizat până în 2030. Însă nu va putea fi finalizată până în 2030 dacă în următoarea perioadă nu vor fi introduse în PNRR aceste tronsoane. Proiectul este estimat la 6 miliarde de euro și nu poate fi finanțat dintr-o singură sursă. (…) Fără un minim de 800 de milioane de euro nu vor putea finanțate cele trei tronsoane”, a declarat Cătălin Urtoi pentru Mainnews.ro.

„Împreună pentru A8” cere monitorizarea strictă a forajelor geotehnice pe segmentul montan , Târgu Mureș – Târgu Neamț, unde proiectantul a înregistrat întârzieri semnificative și nici nu a atacat porțiunile cele mai dificile.

În ceea ce privește autostrada A7, asociația solicită finanțare și pentru sectoarele de nord – Pașcani-Suceava-Siret – pe care Guvernul nu le-a inclus în propunerea PNRR care va fi prezentată Comisiei Europene. În prezent, aici se află în derulare studiile de fezabilitate, ce au ca termen de finalizate octombrie 2022.

Autostrada Unirii

Autostrada Unirii va avea o lungime de 311 km, fiind împărțită în două segmente: Târgu Mureș – Târgu Neamț (211 km) și Târgu Neamț – Iași – Ungheni (100 km). De asemenea proiectul cuprinde și construcția unui nou pod peste Prut, la Ungheni.

Sursa foto: Facebook / Cătălin Urtoi

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW