Thursday, February 29, 2024
Jurnalism corect


Protest cu ligheane în fața Primăriei Capitalei: „Noi vrem apă caldă și căldură”

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 5 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Peste 50 de persoane s-au adunat, joi, în fața Primăriei Capitalei pentru a protesta față de problemele privind lipsa apei calde și a căldurii din anumite cartiere din București.

Câteva cartiere din București se confruntă de câteva săptămâni cu lipsa apei calde și a căldurii după ce RADET a anunțat o avarie la o magistrală de termoficare, veche de 43 de ani, care trebuia schimbată acum mai bine de două decenii.

Mai mult, oamenii poartă cu ei ligheane pentru a sublinia faptul că în ultimele zile oamenii au fost nevoiți să se spele cu apă rece.

Organizatorul acţiunii, Ruxandra Burcescu a precizat că această formă de rezistență nu este un protest, ci un flashmob, iar ligheanul pe care l-a adus are o vechime de peste 30 de ani, care a prins și vremurile din timpul comunismului, când, de altfel, erau probleme cu apa caldă și căldura.

„La un moment dat nu am mai avut nici eu apă caldă şi căldură şi problema asta a durat şi am zis – de ce nu face nimeni nimic în sensul ăsta şi am început să fac o documentare, am văzut cât de grave sunt problemele şi am zis că este cazul să atragem atenţia Primăriei, cumva. Problema a fost că eu stau cumva pe lângă Spitalul Marie Curie şi nici ei nu au avut apă caldă şi căldură… Un spital, unde sunt copii bolnavi, să nu aibă apă caldă şi căldură. Din câte am înţeles, ‘Dăruieşte Viaţa’ s-a oferit să le doneze un cazan să se încălzească”, a mai spus Ruxandra Burcescu.

Acesta este al doilea protest de acest gen, după ce mai mulți membrii PNL București , în frunte cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru au protestat săptămâna trecută din aceleași motive.

Protest anunțat pe Facebook:

Cu lighenele la Primărie împotriva unui Bucureşti fără apă şi căldură la început de iarnă.

Se spune că oamenii se obişnuiesc cu răul. Ai ajuns acasă de la serviciu şi în apartament e frig. Vrei să îţi faci un duş, dar nu ai apă caldă. În ziua următoare la fel. Şi în următoarea. Cât durează până când umpli cada, gândindu-te că poate se ia şi apa rece? Dar până când îţi cumperi un calorifer electric?

Acum 30 de ani, oamenii erau obişnuiţi cu răul. În fiecare apartament exista o cadă plină cu apă, lumânări pentru când se oprea curentul, butelii de rezervă şi nelipsitul lighean multifuncţional, bun şi la spălatul rufelor şi la spălatul omului. Apoi nişte oameni curajoşi au ieşit în stradă cerându-şi drepturile şi lucrurile s-au schimbat. Dar orice progres poate fi urmat şi de regres.

La 30 de ani de la Revoluţie, de când oamenii au murit pentru libertate şi demnitate, avem un primar care ne refuză dreptul la demnitate. Avem un primar care, în pragul iernii, lasă Bucureştiul fără apă caldă şi căldură. Şi care pare mai mult preocupat de a jigni nişte oameni care construiesc un spital pentru copii decât de a rezolva problema. Apropo de spitale pentru copii, doamna Firea, ştiaţi că spitalul Marie Curie nu are nici el apă caldă în aceste zile?

A venit momentul să îi arătăm doamnei Firea că, de data asta, nu ne vom obişnui cu răul. Şi să îi dăm ligheanele noastre, poate vrea dumneaei să le folosească. Noi vrem apă caldă şi căldură.

Joi, 5 decembrie, de la ora 8:30 până la 9:30 dimineaţa ne strângem în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti cu lighene. Vă aşteptam alături de noi să ne recăpătăm demnitatea. Şi să o obligăm pe Gabriela Firea să ne vadă şi să îşi dea seama că nu administrează un oraş din Monopoly, ci unul real, cu oameni reali, care au nevoi de bază cât se poate de reale.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW