Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Propunerea de lege pentru detenția pe viață în cazul omorului calificat, adoptată tacit de Senat, la 4 luni de la tragedia de la Caracal

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii privind Codul penal care prevede majorarea pedepsei pentru omorul calificat a fost adoptată tacit, marți, de către Senat. Guvernul României a anunțat, în luna august, ulterior tragediei de la Caracal, că are în vedere înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni care implică crime.

Camera Deputaților va da votul final. Dacă legea va fi adoptată, aceasta va pleca spre promulgare la Klaus Iohannis, după care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Conform proiectului de lege care poate fi consultat aici, omorul calificat ar putea fi pedepsit cu închisoarea pe viață.

Legislația actuală prevede ca o astfel de infracțiune să fie pedepsită cu 25 de ani de detenție.

„Pentru săvârșirea oricărei forme de omor calificat, pedeapsa constă în închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, conform legislației în vigoare.

Pedeapsa cu închisoare pe viață s-ar putea aplica pentru următoarele infracțiuni: omor cu premeditare, omor din interes material; omor pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse; omor pentru a înlesni sau a ascunde săvârșirea altei infracțiuni; omor de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune de omor sau o tentativă la infracțiunea de omor; omor asupra a două sau mai multor persoane; omor asupra unei femei gravide; omor prin cruzimi.

Ulterior tragediei de la Caracal, Guvernul României, condus la acea vreme de cabinetul Dăncilă, și-a anunțat intenția de a înăspri mai multe pedepse, printre care și omorul calificat. Anunțul Guvernului nu a fost însă materializat printr-un proiect de lege.

sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Dănescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW