Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Propagandă și dezinformare în cazul coronavirus / Dan Dungaciu: România este vulnerabilă din cauza lipsei de încredere în instituții

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , , ,

Campaniile de propagandă și fake news tind să se accentueze atunci când apar crize de securitate. Actorii internaționali care vor să răstoarne actuala ordine mondială își activează rețelele de publicații, jurnaliști, sau troli care răspândesc informații false cu scopul de a amplifica panica și de a diminua reziliența în statele rivale, adică capacitatea populației de absorție a șocului.

În cazul coronavirus, denumit oficial de OMS, SARS CoV-2, China și Federația Rusă au utilizat tehnici de propagandă care au urmărit scopuri diferite.

China a încercat, în virtutea filozofiei lui Confucius, să apese pe tehnici de propagandă soft, arătând întregii planete cum poate construi un spital în șase zile, sau ce capacitate extraordinară de mobilizare o poate genera, prin utilizarea verticalei puterii.

Într-o primă etapă, propaganda chineză a părut că va da roade, adică va duce la creșterea capacității de atracție a modelului fostului Imperiu de Mijloc. Cu toate acestea, când virusul a început să se răspândească în Europa și în alte părți ale lumii, China a început să fie acuzată că nu a întreprins măsurile cuvenite, iar dovezile prezentate public privind corupția din sistem, au lovit direct la baza acestei narațiuni.

Pe de altă parte, Federația Rusă, în stilul său rudimentar, bine cunoscut tututor analiștilor, a încercat să adâncească criza prin promovarea și diseminarea de fake news, dar și idei menite să propage panică prin armata sa de troli și rețeaua mediatică. Narațiunea este evidentă – Kremlinul dorește să propage ideea neputinței occidentale. De asemenea, Federația Rusă a încercat să se portretizeze într-un actor mondial pozitiv, spre deosebire de SUA, care ar fi ”personajul negativ” în această situație.
Răspunsul Statelor Unite a venit prin vocea unui oficial de rang secund. Philip Reeker, sub-secretar de stat însărcinat cu Europa și Eurasia. Acesta a acuzat Federația Rusă sâmbătă, 22 februarie că urmărește ”discordia și să slăbească din interior instituțiile Statelor Unite și ale aliaților săi, inclusiv prin campanii subterane și dăunătoare”. Totodată, diplomatul american a adăugat că „diseminând dezinformări legate de coronavirus, actori ruși aleg încă o dată să amenințe securitatea publică în detrimentul unui răspuns global”.

Dan Dungaciu: ”România este vulnerabilă.”

Într-un interviu pentru Main News, profesorul Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a declarat că epidemia cu Coronavirus este un element pe care propaganda rusească îl folosește precum pe alte elemete de acest tip.
”Ideea este că America trebuie implicată în toate lucrurile rele care se întâmplă în lume. Să asociezi America cu aceste lucruri pentru a crea dezbinare cu partenerii europeni – America si UE nu se înțeleg și nu pot să fie parteneri și din cauza Americii UE suferă. Acestea au fost folosite de anumite campanii ale unor troli. Era foarte predictibilă atitudinea asta. Este o chestiune schematică.”

În privința modului în care ar reacționa populația României într-o astfel de criză, profesorul Dan Dungaciu a atras atenția cu privire la lipsa de încredere în instituțiile statului, ceea ce poate fi considerată o vulnerabilitate.

”Problema de fond a României confruntată cu asemenea tipuri de provocări este lipsa acută de încredere în instituții. Asta este de fapt chestiunea care va fi probabil speculată în astfel de operațiuni. Românii neavând încredere în propriile instituții, orice mesaj de genul acesta se amplifică de nenumărate ori. Riscă să fie o profeție care se autoîmplinește. Când lansezi un zvon că sistemul financiar este în criză și că oamenii trebuie să se ducă să își scoată banii, dacă zvonul acesta prinde, oamenii își vor scoate banii și banca va intra in faliment. Dacă lansezi zvonul acesta în Elveția, unde încrederea în sistemul financiar este mult mai mare, șansele să obții falimentul unor bănci este mic. Dacă lansezi zvonul acesta într-o societate care nu are încredere în sistemul financiar, sau în instituții, șansele de faliment ale unor bănci sunt mari. Aceasta este diferența dintre România și alte societăți din acest punct de vedere. Lipsa de încredere endemică în instituții, inclusiv în anumite persoane care reprezintă instituțiile face România vulnerabilă.”

Totodată, profesorul Dan Dungaciu a subliniat necesitatea consolidării instituțiilor, măsură pe care România ar trebui să o urmeze după depășirea crizei.

”Reacția la un asemenea tip de criză ar trebui să fie și una de tip indirect, în sensul creșterii de încredere în instituții, pentru ca populația să reacționeze la mesajele pe care instituțiile le transmit. Acest lucru nu poate fi făcut când începe criza, este o chestiune care ar fi trebui construită anterior.”

 

Sursa foto: nytimes.com

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW