Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Proiectul privind reforma „pensiilor speciale” – finalizat. Ce modificări aduce varianta propusă de Ministerul Muncii – DOCUMENT

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2022

Ministerul Muncii a finalizat proiectul de modificare a modului în care se calculează „pensiile speciale”, aici fiind incluse cele ale magistraților, auditori ai Curții de Conturi, diplomați, personal din industria aeronautică, funcționari parlamentari și militari. Potrivit documentului obținut de Mainnews.ro, magistrații nu vor mai putea beneficia de pensie mai mare decât salariul net, acesta urmând să fie calculată fără să mai fie puse la socoteală venituri cu caracter excepțional, care până acum au generat, în unele cazuri, pensii chiar și de peste 50.000 lei. Pentru militari nu vor fi schimbări majore.

DOCUMENT Proiectul privind reforma pensiilor speciale poate fi consultat aici

Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.

După eșecul în a-i convinge pe reprezentanții Comisiei Europene că pensiile militarilor și polițiștilor nu sunt speciale, PSD și PNL caută în aceste zile soluții pentru îndeplinirea jalonului fără a-și atrage oprobiul acestor categorii, extrem de importante din punct de vedere electoral.

Care sunt modificările

Ministerul Muncii a finalizat, în baza consultanței primite de la Banca Mondială, proiectul de modificare a legilor care reglementează modul de calcul al „pensiilor speciale”.

Magistrați

Cele mai importante schimbări vor fi pentru magistrați. Vechimea de pensionare va rămâne de 25 ani, însă pensia se va calcula ca fiind 80% din media indemnizaților brute lunare și sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate. Totodată, în baza de calcul nu vor mai fi incluse sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.

De asemenea, cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Până acum calculul se făcea ținând cont de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună, ceea ce a general numeroase anomalii.

În termen de șase luni de la intrarea în vigoare pensiile aflate în plată vor fi recalculate potrivit noilor reglementări.

Curtea de Conturi

Pentru auditorii externi ai Curții de Conturi pensia se va acorda pentru o vechime de cel puțin 15 ani, față de 14 ani cum este în prezent, , la îndeplinirea vârstei de pensionare. Cuantumul pensiei va fi de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, în condițiile în care acum acesta este de 80%. Va fi menținută regula potrivit căreia veniturile care constituie baza de calcul al pensiei de serviciu nu includ sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihica de 50% și nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, câștigate în instantă

Diplomați

Potrivit proiectului Ministerului Muncii, vârsta de pensionare pentru membrii Corpului diplomatic și consular va fi majorată până la vârsta standard de pensionare (65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei), față de 60 ani în prezent. În același timp, baza de calcul va fi redusă de la 80%, cât este în prezent, până la 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare din ultimul an, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile permanente.

Personal din industria aeronautică

În ceea ce privește piloții, piloții instructori, însoțitorii de bord/membrii ai echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, parașutiștii și personalul de inspectie în zbor vârsta de pensionare va fi majorată de la 50 ani la 52 ani, vechimea minimă fiind menținută la 20 ani.

Cuantumul pensiei se va calcula ca fiind 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate. În prezent, pensiile personalului din industria aeronautică se calculează ca fiind 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele trei luni.

Funcționari parlamentari

În mod similar va fi modificat și modul în care se stabilesc pensiile funcţionarii publici parlamentari. Aceștia vor beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate în ultimul an, față de 80% cât este în prezent.

Militari

În cazul pensiilor militarilor, polițiștilor și angajaților serviciilor de informații vor fi făcute modificări mai degrabă minore. Acestea vor reprezenta media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de baza în ultimele 12 Iuni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. În prezent, baza de calcul se stabilește după media a 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW