Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectul privind redevențe miniere obținute din activități de exploatare a apelor minerale care pot constitui venituri la bugetele locale, adoptat de Camera Deputaților

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 19 martie 2024 Etichete: , ,

Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de for decizional, proiectul prin care redevențele miniere obținute din activități de exploatare a apelor minerale pot constitui venituri la bugetele locale. Legea va merge la promulgare către președinte. 

Proiectul de lege va modifica art. 451 alin. (2) din Legea minelor nr. 85/2003, astfel: vor fi incluse redevențele miniere obținute din activități de exploatare a apelor minerale terapeutice în același regim derogatoriu de la prevederile art. 307 alin. (2) din OUG a Guvernului nr. 57/2019, precum și a redevenței miniere obținute prin concesionare, din activități de exploatare a resurselor la suprafață și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, pentru a constitui venituri la bugetele locale.

Proiectul are ca scop atragerea de fonduri financiare la nivelul administrațiilor locale pentru a sprijini stațiunile balneare din țară în dezvoltarea ofertelor adecvate nevoilor turiștilor, inclusiv în ceea ce privește cazarea, facilitățile de sănătate și pachetele de servicii complementare, având în vedere potențialul favorabil al cererii interne și internaționale. Acest demers este susținut de bogăția resurselor disponibile, printre care se numără și izvoarele de apă curativă.

Prin derogare de la art. 307 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, redevenţa minieră obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă, a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a apelor minerale terapeutice şi a apelor termominerale se constituie venit după cum urmează: 35% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 45% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare, 20% la bugetul de stat”, se arată în inițiativa legislativă.

Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, iar Camera Deputaților a fost decizional. Legea va merge la promulgare.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii