Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectul plafonării produselor românești provoacă confuzie printre retaileri: „Presupunem că are un obiectiv această măsură”

By Redactia , in Stirile zilei , at 30 mai 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dezvăluit că un proiect de act normativ în lucru ar putea sancționa delistarea unui produs românesc cu preț mai mic decât cel al produsului importat, cu o amendă de 5% din cifra de afaceri a retailerului. Această măsură vine în contextul obligațiilor României ca stat membru al Uniunii Europene, care include respectarea libertății pieței și diversificarea produselor. George Bădescu -director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a oferit mai multe detalii despre acest subiect la solicitarea Main News.

Guvernul anterior a plafonat tarifele la energie și prețurile la lemnul de foc, însă unele dintre aceste măsuri nu au fost respectate de comercianți. De asemenea, plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost o altă decizie luată, dar care a fost supusă modificărilor și prelungirilor de-a lungul timpului. În prezent, ministrul agriculturii își exprimă dorința de a implementa plafonarea prețurilor la toate produsele românești. În plus, el intenționează să includă într-un proiect de act normativ sancțiuni pentru companiile care retrag de la raft un produs românesc cu preț mai mic decât cel al produsului importat achiziționat ulterior de către retailer.

Potrivit ministrului agriculturii, proiectul de act normativ urmează să fie discutat cu procesatorii şi retailerii în 11 şi, respectiv, 12 iunie.

„În acea ordonanţă sau proiect de lege care va fi dezbătut în Parlamentul României sigur listarea se va face pentru toate produsele agroalimentare şi în cazul în care îndeplineşti condiţiile sanitar-veterinare şi de calitate şi se identifică faptul că un produs va fi delistat la un preţ mai mic decât cel achiziţionat contravenţia va fi destul de mare, va fi de 5% din cifra de afaceri. Acesta este un punct din actul normativ la care lucrez. Deocamdată nu este finalizat. Într-o săptămână şi jumătate maxim o să avem la Ministerul Agriculturii o dezbatere atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii şi, bineînţeles, şi în Parlamentul României pe această ordonanţă, pentru că ne dorim foarte mult şi eu îmi doresc foarte mult. Niciodată statul nu ar putea interveni în piaţa aşa cum eu sunt acuzat de foarte multe publicaţii că aş fi Chavez, că aş fi Ceauşescu, sau toate lucrurile acestea, că intervin în piaţa liberă”, a declarat Florin Barbu, potrivit Agro TV.

George Bădescu, despre propunerile ministrului agriculturii

Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, a oferit mai multe detalii cu privire la adaosul plafonat la produsele românești și ⁠amenda de până la 5% din cifra de afaceri pentru magazinele care scot de la vânzare un produs românesc și îl înlocuiesc cu unul provenit din import la preț mai mare.

„Nu avem mai multe informații acum, decât cele pe care le-a dat domnul ministru, așa că așteptăm detalii. De exemplu, privind produsele românești: care sunt acestea, cum s-ar aplica adaosul. Dar, în primul rând ce se urmărește cu această măsură, care este obiectivul final, cum va arăta la final situația comerțului, în general. Presupunem că are un obiectiv această măsură și să vedem cum își imaginează domnul ministru că va arăta la final.

Sunt foarte multe variabile. În primul rând, despre ce produse vorbim, cum vor fi ele pe alte piețe, ingrediente… Toate aceste input-uri care contribuie la realizarea unui produs, cum vor fi evaluate. Vorbim de produse românești care au într-un anumit procentaj ingrediente, trebuie să fie și ele românești. Nu aș vrea să spun eu neapărat ce ar trebui făcut. Deocamdată sunt foarte puține elemente.

Subliniez că poate am văzut un interes deosebit pentru ce înseamnă în mod concret, eu aș spune că mult mai important este obiectivul final, cum ar trebui să arate comerțul după aceste noi modificări. Așa cum spuneam, au fost deja 5 plafonări, doar că aceasta nu este doar o simplă plafonare. Aici este o schimbare de politică comercială, după cum vedem. Vorbim de o schimbare masivă de produse. Vedem produse care au o anumită caracteristică, iar în plafonările de până acum nu se făcea distincția asta din câte îmi amintesc eu.”, a spus George Bădescu pentru Main News.

Întrebat cum vede această propunere de sancțiune de 5% din cifra de afaceri a retailerului, directorul AMRCR a avertizat ca măsura va afecta nu doar marii retalari, ci și micii comercianți.

„Poate multă lume își imaginează că vorbim de magazinele foarte mari, dar se aplică către toate magazinele din câte înțelegem noi. Trebuie să vedem ce înseamnă 5% din cifra de afaceri în cazul fiecărei categorii de magazine. Ca o evaluare mai generală, vedem în ultima perioadă un soi de trecere, să mărim și mai mult cifra de afacere… Am putea spune că ne bucurăm că există această încredere că operatorii economici fac această cifră de afacere. Numai că, din câte vedem din estimări, aceste cifre de afacere au tendința să devină din ce în ce mai mici, iar în unele cazuri să se ajungă în blocaje și alte lucruri. Deci e bine că se pornește de la premisa că va fi o cifră de afaceri și că trebuie să punem amenzi din ce în ce mai mari pe ele. Vedem un optimism în acest sens din partea administrativă. Din partea economică se vede puțin altfel.”, a mai spus.

foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii