Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Una dintre legile justiției, adoptată de Camera Deputaților. Critici din USR și AUR: Vreți să faceți din justiție un monstru / Explicațiile ministrului Predoiu

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

UPDATE Legea pentru organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată de Camera Deputaților și va fi trimisă în Senatului, for decizional în acest caz.

La finalul votului, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a răspuns criticilor lansate de opoziție și a dat asigurări că proiectul a parcurs „toate etapele unei proceduri democratice” și că a fost discutat în mod „structurat, transparent și onest” cu partenerii europeni.

Aceste legi tind să producă un echilibru în sistemul judiciar, e totul altceva. Echilibru înseamnă a împărți responsabilități (…) Am echilibrat secțiile prin perspectiva atribuțiilor, am stabilit care sunt competențele Inspecției Judiciare, am făcut tot ce puteam face pentru a asigura un CSM coerent. Faptul că aceste lucruri enervează, e garanția că suntem pe drumul cel bun”, a spus Cătălin Predoiu.

Știrea inițială

Proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), parte a pachetului de Legi ale Justiției, a fost adoptat marți, 20 septembrie, de Camera Deputaților, în calitate de primă cameră sesizată. În timp ce parlamentarii PNL și PSD susțin că proiectul a fost dezbătut în amănunt cu reprezentanții sistemului judiciar, opoziția, prin vocea parlamentarilor USR și AUR, a lansat mai multe critici la adresa coaliției. Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, susține că modificările adoptate sunt „nocive” și „retrezesc un monstru foarte viu și foarte activ”.

Proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea CSM a fost avizat favorabil de Comisia specială parlamentară care analizează Legile Justiției, de CSM (cu observații), de Consiliul Legislativ și de Consiliul Economic și Social.

Dezbaterile parlamentare au fost organizate în procedură de urgență, iar deputații urmează să decidă pe parcursul zilei dacă proiectul va trece de prima cameră sesizată. Dacă va fi adoptat, proiectul va fi trimis Senatului pentru o nouă rundă de vot și dezbateri.

În timpul dezbaterilor, amendamentele propuse de opoziție au fost respinse în bloc.

PNL: „Acest proiect a fost dezbătut în amănunt”

Președintele Comisiei speciale, liberalul Gabriel Andronache, a transmis că la dezbaterile din Comisie au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai CSM, ai Ministerului Public, ai DIICOT, ai DNA și ai asociațiilor de magistrați.

Gradul de reprezentativitate a fost unul ridicat. În opinia mea, dezbaterile au fost aplicate pe textele de Lege și au fost exprimate concluzii susținute de majoritatea parlamentară. Acest proiect a fost dezbătut în amănunt și reprezintă modul în care majoritatea își exprimă voința cu privire la această lege de organizare. Majoritatea opiniilor au fost favorabile acestei propuneri legislative”, a transmis Andronache, menționând că PNL va vota proiectul de Lege.

PSD: „Trebuie să ridicăm MCV”

Un deputat AUR, Sorin Titus Muncaciu, a acuzat Ministerul Justiției că a pus proiectul în dezbatere în timpul vacanței judecătorești și a cerut ca cele trei proiecte ale Legilor Justiției „să nu se discute în condiții de urgență”.

Deputatul social-democrat, Florea Oana Consuela, a transmis că procedura de urgență este legitimă, întrucât la finalul lunii octombrie va avea loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene și „trebuie să ridicăm Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

USR: „Vreți să faceți din justiție un monstru”

Fostul ministru al Justiției, deputatul Stelian Ion, a acuzat coaliția PNL-PSD-UDMR că repetă „filmul” de la dezbaterile legilor justiției adoptate de majoritatea PSD, în 2018.

Filmul acesta l-am mai văzut acum vreo 4 ani de zile, când aici în față erau domnul Cătălin Predoiu, colegii din PNL, certându-i pe domnul Iordache și pe Liviu Dragnea pentru că măcelăresc Legile Justiției. Colegii din PNL s-au maturizat, au învățat de la PSD cum se face reforma în justiție. Și în 2017 PSD-iștii ne promiteau că ridică MCV și fac reformă în justiție. Suntem într-un film prost”, a declarat Stelian Ion.

Deputatul USR susține că propunerile legislative prezente în textul proiectului pentru organizarea CSM „sunt nocive” și „ne afundă mai mult, în loc să corecteze ce s-a întâmplat în 2016”.

Nici nu știți ce facem prin aceste legi, luăm din ADN-ul sistemului judiciar din perioada Năstase-Stănoiu și retrezim un monstru care era foarte viu și foarte activ. Refacem un sistem judiciar clientelar, prin tot felul de modificări făcute în articulațiile acestor legi, astfel încât puterea să fie deținută de câțiva oameni, membrii CSM, șefi de parchete, etc(…)

Vreți să faceți din justiție un monstru care, țineți minte, foarte posibil să se întoarcă împotriva voastră la un moment dat”, a adăugat fostul ministru.

Stelian Ion a mai acuzat coaliția că „minte” când spune că a respectat avizele Comisiei de la Veneția și GRECO și a precizat că PSD și PNL ascultă „doar de Curtea Constituțională a României”.

E foarte interesant ce a spus domnul fost ministru: pentru voi, pentru parlamentari, nu este important ce spune Comisia de la Veneția, o Comisie cu aviz consultativ, ci este important doar ce spune CCR. CCR nu e organ consultativ și e normal să ținem cont de ce spune CCR”, a fost răspunsul liderului de grup al PSD, Alfred Simonis.

Ironii în timpul dezbaterilor

După ce un deputat a acuzat că amendamentele depuse de reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost luate în calcul decât dacă au fost susținute de un partid parlamentar, parlamentarii AUR și PSD au transmis, pe rând, că ei au fost cei care au preluat amendamentele „garantului independenței justiției în România”.

Am preluat amendamentele CSM, CSM este garantul independenței justiției în România”, a spus Alfred Simonis.

La scurt timp, deputatul AUR, Muncaciu, i-a răspuns lui Simonis: „Noi am susținut amendamentele CSM, noi, AUR”.

Președintele de ședință, deputatul PSD Daniel Suciu, a avut mai multe remarci ironice la adresa parlamentarilor opoziției.

În timp ce Ciprian Titi Stoica, AUR, se pregătea să susțină un amendament, i-a cerut „colegului” Mihai Badea, de la USR, să îi ia locul.

Colegii noștri (n.r. de la USR și AUR) se înțeleg foarte bine. Domnule Moșteanu, vă rog să nu îl mai certați pe Titi Stoica pentru acest apelativ”, a fost remarca lui Daniel Suciu.

Daniel Suciu și Ciprian Titi Stoica au avut și un schimb de replici legat de religie, iar Suciu i-a transmis, ironic, deputatului AUR:„Vă mulțumesc pentru creștinismul afișat cu atâta bunăvoință”.

Totodată, după ce Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a reclamat că PSD a avut doi vorbitori în timpul dezbaterilor, deși s-a stabilit că fiecare grup parlamentar va avea unul singur, iar timpul alocat va fi de 5 minute, Suciu i-a spus că „diavolul stă în detalii”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii