Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectul pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, raport de adoptare în Comisia de mediu a Senatului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 2 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Comisia pentru mediu din Senat a dat, marți, raport de adoptare pentru proiectul de lege inițiat de USR privind înființarea Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM).

Ce rol va avea Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

USR a depus în Camera Deputaților proiectul de lege privind înființarea „DNA a pădurilor”. Insituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Instituția se numește Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

sursa foto: Poliţia Română

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW