Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Proiectul de rectificare, publicat de Ministerul Finanțelor: Bani în plus pentru Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății / Tăieri de la interne, mediu și cultură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 august 2022

Ministerul Finanțelor a publicat joi, 11 august, proiectul de Ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară. Cei mai mulți bani în plus vor merge pentru acțiuni generale la Ministerul Finanțelor (+9,3 miliarde lei), Ministerul Muncii (+5,2 miliarde lei), Ministerul Proiectelor  Europene (2,7 miliarde lei) și Ministerul Sănătății (+2,6 miliarde lei). În schimb, vor pierde Ministerul Afacerilor Interne (-559 milioane lei), Ministerul Mediului (-434 milioane lei) și Ministerul Culturii (-275 milioane lei). 

Deficitul bugetar ar urma să crească cu 5 miliarde lei, până la 80,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă menținerea țintei de 5,8% din PIB, asumată anterior.

Bani în plus la dispoziția premierului

Dintre cele peste 9 miliarde lei repartizate în plus pentru fondul de acțiuni speciale de la Ministerul Finanțelor, 4 miliarde vor merge pentru plata dobânzilor, 1 miliard lei va fi alocat pentru fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului în vreme ce 1,1 miliarde lei reprezintă cheltuieli pentru întreprinderi în cazul schemelor de ajutor de stat. 2,2 miliarde lei vor merge pentru cofinanțarea unor proiecte susținute de Uniunea Europeană.

7,3 miliarde pentru asistență socială

Conform documentului ar urma să crească cu 7,3 miliarde lei fondurile destinate Ministerului Muncii pentru asistență socială, capitol ce include și ajutoarele pentru compensarea prețului la energie.

Creșterea veniturilor din contribuții de asigurări sociale ale bugetului asigurărilor sociale față de estimarea inițială a determinat diminuarea transferurilor cu 1,9 miliarde lei concomitent cu majorarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu 418,7 milioane lei.

3,2 miliarde lei pentru fondul asigurărilor de sănătate

Conform propunerii, Guvernul ar urma să aloce în plus 3,2 miliarde lei pentru Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate din care 2,4 miliarde lei pentru plata către firme a concediilor medicale, respectiv 781 milioane lei pentru acoperirea deficitului în vederea asigurării serviciilor medicale și a medicamentelor.

Buget redus la MAI

Guvernul ar urma să opereze cele mai mari tăieri la Ministerul Afacerilor Interne. Instituția condusă de Lucian Bode ar urma să își vadă bugetul diminuat cu 559 milioane lei. Cele mai mari reduceri se vor face pentru cofinanțarea unor proiecte (1,1 miliarde lei), respectiv la capitolul „active nefinanciare” (140 milioane lei). În schimb, Guvernul va aloca 299 milioane lei pentru plata despăgubirilor în dosarul „Colectiv”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW