Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Proiectul de lege privind impozitarea bacșișului, adoptat de Senat

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Proiectul de lege privind impozitarea bacșișului a trecut, miercuri, de Senat cu 43 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 6 „abţineri. Urmează ca votul final să fie dat în Camera Deputaților care este for decizional. Proiectul a fost inițiat de  ministrul demis al Finanțelor, Orlando Teodorovici. Astfel, suma de bani numită „bacșiș” se va evidenția separat pe bonul fiscal și va avea valori cuprinse între 0% și 15%. Actul normativ se adresează cu precădere activităților din unități cu profil de de baruri și restaurante. 

„Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN ‘5.610 Restaurante’ şi ‘5.630 Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor’. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, prevede propunerea legislativă pentru modificarea OUG 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, precizează actul normativ.

Bacșișul va apărea pe bonul fiscal ca sumă distinctă și va avea valori cuprinse între 0% și 15%. În plus, operatorii economici au obligația de a își adapta casele de marcat.

„În restaurante şi baruri, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorul economic va înmâna clientului nota de plată înainte de emiterea bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului, care poate varia între 10 şi 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat. Operatorul economic va înregistra în contabilitate distinct aceste sume şi va include în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol cu denumirea ‘bacşiş’, stipulează actul normativ”, se arată în proiectul de lege.

În prezent, în România bacşişul reprezintă o practică întâlnită frecvent în special în domeniul restaurantelor şi barurilor, valoarea totală a sumelor de această natură plătite şi respectiv încasate fiind considerabilă”, se arată în expunerea în de motive a proiectului.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW