Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Bugetul pe 2022 a fost aprobat de Guvern. Câciu și Președinția dau asigurări că există avizul CSAT

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2021

Proiectele de lege privind bugetul de stat pe 2022 și bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor au fost aprobate în ședința de guvern de luni, 20 decembrie. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că proiectul privind bugetul pentru 2022 a primit toate avizele necesare, chiar dacă unul dintre acestea este negativ. Și Administrația Prezidențială a venit cu lămuriri privind avizele necesare acestui proiect.

Explcațiile autorităților vin în condițiile în care, potrivit legii de organizare și funcționare, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este cel care avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Problema a fost însă faptul că, după cum se vede pe site-ul CSAT, ultima ședință a avut loc în data de 25 august, astfel că s-a ridicat întrebare – când a avizat CSAT proiectul de buget?

Ministrul Adrian Câciu a dat explicații în acest sens, după ședința Executivului de astăzi.

„(…) bugetul s-a aprobat cu avizul CSAT. Acest aviz există”, a declarat el, citat de News.ro.

Întrebat când a avut loc şedinţa CSAT, ministrul a subliniat că „răspunsul este dat de Guvern”.

”Ministrul Finanţelor vă spune că la baza acestui proiect de lege care a fost aprobat de Guvern a stat avizul CSAT, precum şi celelalte avize cerute, avizul CES, avizul Consiliului Economic şi Social, avem opinia Consiliului Fiscal. Deci, toate avizele sunt luate înainte de a începe şedinţa. Nu comentez alte opinii. Da, sunt membru al CSAT. Aceste detalii vă vor fi date de secretarul CSAT. Da, am participat la această şedinţă CSAT. Avizul CSAT este unul pozitiv, pe toate bugetele”, a afirmat ministrul Finanțelor.

De menționat este că avizul CES (Consiliul Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului – n.red.) este unul negativ, însă este unul consultativ, după a apreciat Câciu.

La rândul său, Administrația Prezidențială a transmis:

„Conform procedurilor de lucru ale CSAT, propunerile de buget pentru anul 2022 ale instituţiilor din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale au fost avizate cu acordul individual al membrilor Consiliului”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *