Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Proiectul care prevede accesul online la datele din REVISAL a fost adoptat de Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Proiectul care prevede accesul online la datele din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL) a fost adoptat de Parlament, a anunțat USR miercuri, 20 aprilie. Astfel, angajații primesc acces neîngrădit la istoricul muncii lor.

Proiectul a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, for decizional, cu 274 de voturi „pentru” și o abținere. Acesta modifică și completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003).

„Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vor avea acces, online și neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL). Vor putea vedea, oricând, informațiile privind contractele de muncă și vechimea, dar și dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile către stat”, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de USR.

Pentru ca proiectul să intre în vigoare, ultimul pas este promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit inițiatorului, deputata Cristian Prună (USR), „proiectul aduce normalitatea în România, oferind angajaților posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidență a salariaților”.

„Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în același timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuțiile. Practic, proiectul repară o rotiță defectă de pe piața muncii. În prezent, pentru a obține dovada vechimii în muncă, salariații fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut și drumuri inutile -, fie apelează la foștii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura și să dea dovadă de respect față de cetățeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, citată în comunicat.

Ce noutăți aduce proiectul

Conform sursei citate, în REVISAL vor fi incluse și informații despre nivelul și specialitatea studiilor absolvite. Informațiile vor putea fi vizualizate, descărcate și tipărite, fiind totodată posibilă generarea online și descărcarea unui extras din Registru, care va avea putere juridică.

„De asemenea, vechimea în muncă și/sau în specialitate va putea fi dovedită și cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

Odată promulgată legea de către președintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate”, conchide comunicatul.

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW