Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectele legilor educației – aprobate de Guvern. Vor fi dezbătute în procedură de urgență în Parlament

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 martie 2023

Guvernul a aprobat miercuri, 29 martie, noile legi ale educației. Pachetul legislativ ar putea fi trecut prin Parlament în procedură de urgență, a declarat ministrul Învățământului, Ligia Deca, la finalul ședinței Executivului. 

„S-a discutat despre abordarea discuției legilor într-o comisie reunită a celor două comisii de învățământ din cele două camere ale Parlamentului (…) Am încredere că vom vedea o dezbatere bună, vom vedea îmbunătățiri”, a spus ministrul de resort.

Ligia Deca a mai transmis că în cadrul ședinței de Guvern a fost eliminat articolul care stabilea că salariul debutanților din învățământ pornește de la nivelul salariului minim, întrucât această garanție va introdusă în legea salarizării.

„S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor, care a precedat ședința de Guvern (…) Angajamentul politic există in continuarea din partea coaliției ca debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim”, a precizat ministrul Învățământului.

Schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat

În această formă, admiterea la liceu și Bacalaureatul suferă modificări importante, pe care elevii și profesorii nu le văd cu ochi buni.

Noile legi ale educației introduc dubla admitere la liceu, dar și Bacalaureatul suferă schimbări. Acestea vor intra în vigoare cel mai devreme în 2027, dacă legea e adoptată în Parlament până la finalul acestui an școlar, a mai specificat ministrul de resort.

Astfel, liceele din țară cu cea mai mare concurență vor putea să organizeze propriul concurs de admitere, pentru cel mult 60% din locuri. Examenul de admitere la liceu va avea loc după Evaluarea Națională, iar cele 40% din locuri rămase vor fi ocupate prin repartizare computerizată.

În ceea ce privește Bacalaureatul, Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane – istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. Mai multe detalii, aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW