Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Proiect privind creșterea de până la 80 ori a amenzilor pentru tăierea ilegală a arborilor în București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 august 2022

Amenzile pentru tăierea ilegală a arborilor în București ar putea crește semnificativ. Ana Ciceală, consilier general USR, a depus un proiect de hotărâre care prevede majorarea sancțiunilor pentru  de la 50 – 200 lei până la 4.000 – 5.000 lei. 

Cu o condamnarea suferită în 2020 la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru slaba calitate a aerului, municipiul București are nevoie de măsuri urgente pentru a ameliora această problemă. Pe lângă îmbunătățirea sectorului de mobilitate, ce cuprinde modernizarea transportului în comun, creșterea suprafețelor verzi ar trebui să reprezinte unul dintre obiectivele prioritare.

Sancțiuni mai mari pentru defrișări ilegale

Potrivit unui proiect de hotărâre depus de Ana Ciceală, consilier general USR, amenzile ar urma să crească de până la 80 de ori.

„Arborii din orașul nostru ne oferă tuturor oxigen, sănătate, răcoare, relaxare, reduc poluarea aerului și asigură beneficii ecosistemice cuantificabile. Tăierea arborilor sănătoși ne afectează direct sănătatea, crește poluarea aerului, reduce biodiversitatea, ne lasă vulnerabili în fața schimbărilor climatice. Deja avem sute de arbori dispăruți din București deoarece, din 2020 încoace, tăierile lor ilegale NU mai sunt considerate infracțiuni de legislația din România și astfel avem zeci de hectare de spații verzi afectate numai în capitală. Din punct de vedere ecologic însă acești arbori funcționează ca niște plămâni care ne ajută pe toți să respirăm un aer mai curat deci sunt bunuri comunitare de care beneficiem cu toții. În rezumat, amenzile privind tăierile fără aviz ar crește potrivit proiectului de la 50 – 200 lei/ arbore la 4000 – 5000 lei/arbore. Din păcate, legislația în vigoare nu permite Consiliului General să stabilească amenzi mai mari de 5.000 lei”, a precizat Ana Ciceală.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW