Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect depus la Senat: Angajații vor putea lucra 10 ore, timp de 4 zile pe săptămână

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2022

Angajații vor putea să opteze pentru un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână, urmat de 3 zile de weekend, dacă inițiativa legislativă depusă de PNL și USR la Senat va fi adoptată de Parlament.

Există cel puţin două tipuri de categorii interesate la perechea angajator-angajat în IT, comunicare, creaţie. A doua categorie este acolo unde nici în 5 zile nu poţi să acoperi o activitate săptămânală şi atunci poţi să mergi pe varianta cu 2 salariaţi într-o săptămână, cum ar fi pe o zonă de HORECA unde este o activitate full-time sau în alte locuri unde există o activitate continuă şi unde poţi să ai un angajat care să lucreze luni, marţi, miercuri, joi şi altul vineri, sâmbătă, duminică”, a declarat, miercuri, Daniel Fenechiu, inițiatorul legii, în plenul Senatului, citat de Agerpres.

Concret, proiectul legislativ urmărește să schimbe două Articole din Codul Muncii, astfel:

  • „Art.112. -(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână;
  • Art. 113 – (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene”

Inițiativa legislativă va intra în dezbaterea Senatului, primul for sesizat în acest caz.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *