Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Proiect depus în Parlament: Animalele de companie vor avea voie în sediile instituțiilor publice și în mijloacele de transport în comun

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Fostul ministru de Interne și actual senator liberal, Marcel Vela, a anunțat joi, 3 noiembrie, că mai mulți parlamentari PNL au depus un proiect de Lege prin care propun ca animalele de companie să își poată însoți stăpânii în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun.

Animalele de companie, educate și cuminți, sunt acele ființe care sunt capabile de cea mai pură dragoste, chiar dacă nu o pot exprima în cuvinte(…)

Cred că suntem datori moral și uman, măcar pentru dragostea lor infinită, de a le respecta și noi cele cinci drepturi…(1) de a nu suferi de foame și de sete, (2) de a fi ferite de disconfort, (3) de a nu suferi dureri, leziuni si boli, (4) de a manifesta un comportament firesc și (5) de a nu suferi de frică sau de stres”, a scris fostul ministru de Interne, Marcel Vela, pe Facebook.

Senatorul liberal arată că a venit timpul României să intre în rândul statelor civilizate „din respect pentru animale și stăpânii lor, evident respectându-se regulile de igienă sanitar-veterinară, cât și drepturile și siguranța tuturor celorlalți oameni”.

Vela dă ca exemplu situații din Spania și Germania, unde animalele au la dispoziție boluri cu apă pe străzi și au voie să intre în magazine, restaurante sau instituții, dar și din țări precum Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Olanda, Suedia, Elveția sau Lituania, unde „confortul animalelor și respectul stăpânilor sunt lucruri respectate”.

Astfel, proiectul depus de PNL își propune ca accesul câinilor și pisicilor să fie permis în instituțiile publice „indiferent de talie și de rasă (…) dacă acestea sunt însoțite de un adult”.

În cazul mijloacelor de transport în comun, accesul animalelor de companie ar urma să fie permis „atâta timp cât nu pun în pericol siguranța călătorilor”.

Câinii trebuie să fie ținuți în lesă, iar cei care aparțin de rasele considerate periculoase în Lege („câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor”) trebuie să aibă botniță.

Accesul animalelor de companie în instituții publice și în mijloacele de transport în comun nu este permis, în acest moment, la nivel național.

În schimb, mai multe autorități locale, printre care se regăsește Consiliul Județean Ilfov, au început să permită accesul animalelor în mijloacele de transport în comun.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW