Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Proiect de lege USR PLUS: Directorii interimari de școli, aleși de către consiliul de administrație 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 mai 2021

Parlamentarii USR PLUS au depus o inițiativă legislativă care prevede alegerea directorilor interimari de către consiliul de administrațíe în situația vacantării funcțiilor în unitățile de învățământ preuniversitar.

Prin această inițiativă parlamentarii își propun sporirea autonomiei și depolitizarea școlilor, prin creșterea puterii de decizie a consiliului de administrație în procesul de selecție al managementului.

Proiectul oferă posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional. În plus, asigură stabilitatea necesară actului de management prin posibilitatea revocării, pe parcursul anului de interimat, de către consiliul de administrație sau consiliul profesoral al școlii.

Inițiatorul propunerii legislative, Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru Muncă și Protecție socială din Senat și membru în cadrul Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport: „Ne dorim ca toate funcțiile de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar să fie ocupate prin concurs, la care să participe cât mai multe cadre didactice. Îmi doresc concursuri transparente prin care funcțiile de director de școală să fie ocupate de cadre didactice competente și profesioniste. Descentralizarea, autonomia unităților școlare împreună cu profesionalizarea managementului școlar reprezintă obiectivul mandatului meu de parlamentar. Voi iniția propuneri legislative și voi urmări implementarea acestora pentru a mă asigura că la finalul mandatului obiectivul meu este îndeplinit’’

Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen încă din ianuarie 2021. În acel moment au fost înlocuite, prin decizia inspectoratelor școlare, aproximativ 800 de persoane care obținuseră funcția prin concurs național cu alte cadre didactice de la alte unități școlare sau chiar de pe raza altor unități administrativ-teritoriale.

În acest an vor fi organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor de director din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările în interesul învățământului. Inițiatorii proiectului de act normativ atrag atenția că aproximativ 10.000 de directori vor fi numiți „din pixul” inspectorilor școlari.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW