Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Proiect de lege pentru diminuarea fenomenului de ardere ilegală a deșeurilor, adoptat de Parlament

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 4 mai 2022

Parlamentul României a adoptat miercuri, 4 mai, un proiect de lege pentru diminuarea fenomenului de ardere ilegală a deșeurilor. Concret, firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoane fizice metale feroase și neferoase, obținute prin prelucrare chimică sau termică, se arată într-un comunicat al Uniunii Salvați România (USR).

Fenomenul arderilor de deșeuri este unul de amploare în județul Ilfov și contribuie la gradul ridicat de poluare al capitalei.

„Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone deșeuri în orașe și localități ilfovene, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obținerea metalelor”, a declarat senatorul USR Dragoș Popescu, citat în comunicat.

Potrivit unui studiu european, plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului. Totodată, impactul incendierii de deșeuri se observă asupra sănătății publice.

„La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul municipiului Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

Concret, în proiectul de lege, se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora:

 • utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață sau de irigații și desecări;
 • utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
 • utilizate în semnalizarea și dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
 • de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
 • obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

Legea a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW