Proiect de lege pentru copiii aflați în situația Sorinei/ 6 luni de consiliere psihologică pentru copiii care refuză custodia
Cazul Sorinei, fetița din Mehedinți care a impresionat opinia publică, determină autoritătile să îmbunătățească legislația privind procedurile de adopție. Un nou proiect de lege care a fost depus la Senat prevede extinderea perioadei de consiliere psihologică pentru minorii care refuză custodia, de la maximum 3 luni, la 6 luni.
Proiectul este iniţiat de liderul grupului de deputaţi PMP, Marius Paşcan, şi este semnată de 11 parlamentari.
Ce prevede proiectul
Noul proiect prevede ca, în cazul în care un copil refuză custodia unui părinte, acesta să fie consiliat psihologic între 3 și maximum 6 luni.
„Părintele sau persoana, la care se află minorul supus unei executări judecătoreşti de schimbare a custodiei, este somat(ă) să se prezinte la sediul executorului în vederea stabilirii modalităţii în care celălalt părinte îşi va exercita dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
„Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheierea nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoane la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.
Dacă la finalul programului de consiliere psihologică, psihologul constată că minorul refuză în continuare, instanţa poate dispune continuarea concilierii sau poate dispune revizuirea măsurilor stabilite în hotărârea judecătorească cu privire la exercitarea legăturilor personale dintre părinte şi minor
După primirea raportului care constată reconcilierea dintre minor şi părintele creditor, executorul judecătoresc va relua procedura de executare”, potrivit proiectului, citat de Mediafax.
De asemenea, proiectul schimbă regulile speciale de executare a hotărârii judecătorești. Dacă forțele de ordine sunt nevoite să intervină în locul în care trăiește copilul, acestea vor purta ținute de civili. „Agenţii forţei publice vor purta ţinută civilă”, se arată în proiect.
În același timp, noua lege va aplica penalitățile pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti doar părintelui culpabil. Conform legislaţiei actuale, persoana care refuză să se supună executării silite va fi amendată, chiar dacă copilul este cel care se opune.
Ce s-a întâmplat în cazul Sorinei
Soții Gabriel și Ramona Săcărin au obținut adopția Sorinei, prin sentință judecătorească. Pentru că procedura nu s-a putut finaliza, părinții adoptivi au dat in judecată familia asistenților maternali care o avea în grijă pe Sorina. Procurorul de caz, însoţit de poliţişti, a mers la locuința soților Șărămăt, familia de asistenți maternali la care locuia Sorina, pentru a lua copilul. În imagini se vede cum copilul se opune plecării din plasament, însă este scos cu forța de magistrat.
Avocatul soților Șărămat susține că, în timpul procedurii de adopție, s-au întocmit 8 rapoarte în urma „vizitelor de potrivire” dintre Sorina și noua familie. Din aceste rapoarte reiese că soții Săcărin nu sunt compatibili cu copilul. Din acest moment, spune avocatul, „DGASPC trebuia să oprească procedura de adopție”.
sursa foto: Mediafax