Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect de lege, aprobat de Senat: consiliere psihologică gratuită pentru familiile copiilor cu Sindromul Down

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi o inițiativă legislativă prin care familiile copiilor cu sindromul Down vor beneficia de zece ședințe de consiliere psihologică de familie, după aflarea diagnosticului. Proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional.

Potrivit mențiunilor din proiectul de lege, consilierea psihologică îi va ajuta pe părinții, bunicii, tutorii copiilor cu sindromul Down să se adapteze la cerințele medicale și sociale ale acestora, să depășească momentele de presiune care apar în îngrijirea minorilor cu această boală. Inițiativa legislativă aparține senatorului Dan Ivan(USR),  cel care este tatăl unui copil cu sindromul Down.

„În perioada după momentul descoperii diagnosticului de sindrom Down sau altă anomalie cromozomială, teama și nivelul scăzut de înțelegere și de adaptare la noua stare de normalitate pot crea o presiune puternică asupra membrilor familiei. Această presiune trebuie gestionată împreună cu specialiști din domeniu. Și nu vorbesc din cărți, nu citez studii, ci fiind un tată care a trecut prin aceste momente și a înțeles exact cât de zdrobitoare poate fi această veste”, a transmis senatorul Dan Ivan, prin intermediul unui comunicat de presă

Ce este Sindromul Down. România nu are o evidență a oamenilor care suferă de această boală

Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mintal ușor și moderat (maladie prezentă la copil încă din momentul conceperii), cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. O persoană cu trisomie 21 prezintă,  de regulă,  speranță de viață cuprinsa intre 60-80 de ani, similara celei din populația generală, neafectată,  însă, în anumite situații, sindromul Down poate determina deficit imunitar în perioada copilăriei și defecte cardiace congenitale amenințătoare de viață la aceasta categorie de vârstă.

Un studiu realizat în 2021, la nivelul  țării noastre de către Comisia Europeană, evidenția existenta a 4.420 de persoane diagnosticate cu sindrom Down, în timp ce statistici neoficiale atesta faptul numărul acestora este de aproximativ 30.000.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii