Proiect de Lege al Guvernului: Închisoare până 15 ani pentru evaziune fiscală transfrontalieră
Guvernul urmează să aprobe în ședința care va avea loc miercuri, 15 februarie, un proiect de lege privind pedepsirea cu închisoare de la 7 la 15 ani a schemelor frauduloase transfrontaliere cu prejudiciu de cel puțin 10 milioane euro.
Parlamentul European și Consiliul European au aprobat în anul 2017 Directiva (UE) 2017/1371 care viza combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii. România, alături de Croația, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia și Spania, nu și-a îndeplinit obligațiile de stat membru, autoritățile de București transpunând incorect actul normativ european în legislația națională.
Comisia Europeană a formulat printr-o scrisoare mai multe critici, însă numai o parte dintre acestea sunt acoperite de proiectul aflat pe masa de lucru a executivului.
„Frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii
(2) În sensul prezentei directive, sunt considerate fraudă care aduce atingere intereselor
financiare ale Uniunii următoarele: (…)
(d) în ceea ce privește veniturile obținute din propriile resurse de TVA, orice acțiune sau
inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier în ceea ce
privește: (…)
(ii) nedivulgarea de informații privind TVA, încălcându-se astfel o obligație specifică, având
același efect; sau
(iii) prezentarea unor declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata
sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Lege.
În același timp, potrivit propunerii de act normativ, va fi considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii.
„pentru o transpunere cât mai clară, arată Ministerul Finanțelor, s-au avut în vedere elementele definitorii prevăzute de directivă la art. 2 alin.(2) pentru infracțiunile grave împotriva sistemului comun de TVA, respectiv infracțiunile să fie legate de teritoriul a două sau mai multe state membre ale Uniunii și să implice un prejudiciu total de cel puțin 10.000.000 de euro”, se arată în expunerea de motive.
Sursa foto: Inquam Photos / Tudor Costache
Comentarii