Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiect de Lege al Guvernului: Închisoare până 15 ani pentru evaziune fiscală transfrontalieră

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 februarie 2023 Etichete: , ,

Guvernul urmează să aprobe în ședința care va avea loc miercuri, 15 februarie, un proiect de lege privind pedepsirea cu închisoare de la 7 la 15 ani a schemelor frauduloase transfrontaliere cu prejudiciu de cel puțin 10 milioane euro.

Parlamentul European și Consiliul European au aprobat în anul 2017 Directiva (UE) 2017/1371 care viza combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii. România, alături de Croația, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia și Spania, nu și-a îndeplinit obligațiile de stat membru, autoritățile de București transpunând incorect actul normativ european în legislația națională.

Comisia Europeană a formulat printr-o scrisoare mai multe critici, însă numai o parte dintre acestea sunt acoperite de proiectul aflat pe masa de lucru a executivului.

„Frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii
(2) În sensul prezentei directive, sunt considerate fraudă care aduce atingere intereselor
financiare ale Uniunii următoarele: (…)
(d) în ceea ce privește veniturile obținute din propriile resurse de TVA, orice acțiune sau
inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier în ceea ce
privește: (…)
(ii) nedivulgarea de informații privind TVA, încălcându-se astfel o obligație specifică, având
același efect; sau
(iii) prezentarea unor declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata
sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Lege.

În același timp, potrivit propunerii de act normativ, va fi considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii.

„pentru o transpunere cât mai clară, arată Ministerul Finanțelor, s-au avut în vedere elementele definitorii prevăzute de directivă la art. 2 alin.(2) pentru infracțiunile grave împotriva sistemului comun de TVA, respectiv infracțiunile să fie legate de teritoriul a două sau mai multe state membre ale Uniunii și să implice un prejudiciu total de cel puțin 10.000.000 de euro”, se arată în expunerea de motive.

Sursa foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii