Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Proiect de act normativ pentru indexarea contractelor ca urmare a exploziei preţurilor la materialele de construcţii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 august 2021

Ministrul dezvoltării, Attila Cseke, va prezenta, marți, 10 august, în ședința coaliției de guvernare un proiect de act normativ care prevede indexarea contractelor de achiziții publice ca urmare a exploziei prețurilor materialelor de construcții. 

Potrivit Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, în cursul primului trimestru, au fost înregistrare, la nivelul Uniunii Europene, creşteri ale preţurilor la oţel – 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%. La bitum creşterea a fost de circa 15%. Preţul cimentului a crescut şi el cu 10%, lemnul s-a majorat cu peste 20%, iar produse din polietilenă au înregistrat o creştere de peste 40%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.  În acest context, există un pericol real ca marile lucrări de infrastructură să nu fie realizate, antreprenorii contractați nefiind dispuși să lucreze în pierdere.

Fără să intre în prea multe detalii, ministrul dezvoltării a explicat faptul că un grup interministerial a definitivat o formulă de indexare a contractelor în funcție de evoluția prețurilor la materialele de construcții raportată de Institutul Național de Statistică.

Creșterea prețurilor afectează lucrările la două loturi din A0

Creșterea prețurilor la materialele de construcții, survenită pe fondul cererii din ce în ce mai ridicate, afectează lucrările la loturile 1 și 2 din autostrada A0 Centura București sud. Reprezentanții firmei turcești Alsim Alarko se plâng că întârzierile la terasamente sunt legate de faptul că furnizorii de balast în loc de 10 lei pe tonă solicită acum 20 lei, la care se adaugă și scumpirile de pe piața materialelor din Turcia.


Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW