Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiect de 26 de milioane de euro finanțat de Banca Mondială pentru modernizarea laboratoarelor de medicină legală din România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , , ,

Ministerul Sănătății investește 26 de milioane de euro, prin intermediul unui proiect finanțat de Banca Mondială, pentru a echipa instituțiile de medicină legală cu tehnologie avansată de toxicologie, capabilă să identifice și să măsoare cantitativ prezența alcoolului și a drogurilor.

Printr-un Ordin de ministru emis joi, Ministerul Sănătății a inițiat procedura de achiziție a echipamentelor esențiale pentru îmbunătățirea capacității de analiză medico-legală a institutelor și serviciilor județene de medicină legală, în special pentru detectarea alcoolului și a substanțelor psihoactive.

“În baza deciziei, Ministerul Sănătăţii alocă 26 de milioane de euro printr-un proiect al Băncii Mondiale pentru dotarea instituţiilor de medicină legală cu echipamente de toxicologie capabile să detecteze şi să determine cantitativ alcoolul, drogurile stupefiante şi noile substanţe psihoactive.

Aproximativ 650 de unități de echipament vor fi distribuite către șase institute naționale de medicină legală (INML) și 36 de servicii județene de medicină legală (SJML) din întreaga țară, conform declarațiilor Ministerului Sănătății. De asemenea, pe data de 13 februarie, Institutul Național de Medicină Legală (INML) a trebuit să oprească realizarea testelor toxicologice pentru droguri, deoarece echipamentele folosite în aceste analize au fost retrase de către furnizor, cu care exista un acord de comodat.

“Situaţia este cu atât mai gravă cu cât lipsa accesului la astfel de analize poate afecta procesul de investigare şi aduce întârzieri în soluţionarea cazurilor, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra aplicării legii şi a justiţiei”, a precizat sursa citată.

foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Comentarii