Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Proiect al Ministerului Sănătății: Iodura de potasiu, distribuită gratuit populației prin farmacii, doar cu recomandare de la medic

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2022

Iodura de potasiu va fi distribuită gratuit populaţiei eligibile, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis, pe baza prescripţiei medicului de familie, însă medicamentul va fi administrat numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, notează News.ro.

„Ministerul Sănătăţii distribuie populaţiei medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătăţii”, prevede proiectul de ordin.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti predau către farmaciile desemnate de MS, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, precum şi ghidul de Informare Generală, care face parte integrală din ordin.

„Medicul de familie, începând cu prima consultaţie acordată, inclusiv pentru consultaţiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripţia medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidenţa proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripţia medicală pe numele pacientului minor”, precizează documentul postat pe site-ul MS.

Iodura de potasiu, eliberată doar la prescripția medicului de familie

Farmaciile eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripţiei medicale emisă de medicul de familie în formatul original, punând la dispoziţia pacientului sau a aparţinătorului şi informaţiile privind modul de administrare.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, iar acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale emisă de medicul de familie.

„Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie precum şi pacienţilor eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de reţetă simplă tip PRF. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripţia medicală pe numele pacientului minor. Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanţii legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie şi completează, în vederea obţinerii prescripţiei, declaraţia pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 4, în faţa medicului de familie. În cazul pierderii prescripţiei medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripţie medicală sau pe numele minorului, după caz, menţionându-se distinct pe formular “DUPLICAT”, indică ordinul emis de MS.

Medicamentul se ia doar în caz de incident nuclear

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmacii este de 6 luni de la data recepţiei

„Este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense şi/sau alte facilităţi legate de distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, fiind permise doar afişarea informării asupra activităţii de distribuire catre populatie a acestui medicament, la loc vizibil în farmacia cu circuit deschis care distribuie, publicarea pe pagina web a Ministerului Sanatatii sau publicarea campaniilor de informare desfăşurate de autorităţile publice centrale”, precizează Ministerul Sănătăţii.

GHIDUL DE INFORMARE GENERALĂ stabileşte condiţiile în care Iodura de potasiu de 65 mg se va administra în caz de incident nuclear.

„Iodura de potasiu 65 mg se va administra NUMAI la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear! Metodele de informare ale autorităţilor în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/şi chiar prin intermediul sirenelor de protecţie civilă”, indică ghidul.

De asemenea, conţine precizări referitoare la modul de administrare pe categorii de vârstă, precum şi atenţionări speciale.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW