Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Proiect al Ministerului Justiției pentru sprijinirea companiilor în dificultate din România

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 22 decembrie 2021

Ministerul Justiției a anunțat miercuri, 22 decembrie, că a transmis pe circuitul de avizare interministerială Proiectul de lege de transpunere a Directivei (UE) 2019/1023, care privește „restructurarea și insolvența, în forma revizuită ce valorifică observațiile și propunerile primite în etapa consultării publice și interinstituționale”, potrivit unui comunicat de presă al MJ.

Conform sursei citate, obiectivele principale ale proiectului sunt:

  • să faciliteze accesarea măsurilor de restructurare la primele semne de dificultate ale societăților;
  • să creeze premise pentru avertizarea timpurie a debitorilor asupra existenței unor circumstanțe ce ar putea conduce la insolvență și asupra necesităţii de a acționa fără întârziere;
  • să fie prevenită ieșirea din circuitul economic a companiilor viabile;
  • să stimuleze reluarea activității economice a companiilor care întâmpină dificultăți financiare sau care au trecut printr-o insolvenţă.

Elemente de noutate sunt:

  • introducerea unei noi proceduri pre-insolvență –acordul de restructurare preventivă;
  • și modificarea substanțială a procedurii concordatului preventiv.

„Noua procedură a fost concepută a se adresa debitorilor aflați într-o fază incipientă a stării de dificultate, în care nu se resimte încă presiunea creditorilor (prin declanșarea unor executări silite), dar în care indicatorii de natură financiară și/sau non-financiară semnalează deja nevoia de a interveni pentru a preveni o situație de insolvență.

Procedura este în cea mai mare parte extrajudiciară, negocierile debitorului cu creditorii fiind desfășurate out-of-court, fără existența unor constrângeri de timp sau procedurale, instanța fiind sesizată abia la final, când acordul de restructurare a fost aprobat de creditori, cu majoritățile prevăzute de Directivă.

Dacă starea de dificultate este mai serioasă, fiind previzibilă declanșarea urmării de către creditori sau au fost deja începute executări silite individuale, debitorul are la dispoziție o procedură de restructurare mai complexă, concordatul preventiv. În cadrul acesteia, în vederea facilitării negocierii unui plan de restructurare, debitorul beneficiază de o suspendare a executărilor silite individuale pe o perioadă de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii, în condiții limitativ prevăzute de lege şi cu garanții adecvate pentru creditori. În proiectul de lege sunt corectate elementele ce împiedicau funcționarea concordatului, identificate de practică, doctrină sau semnalate de mediul de afaceri, inclusiv pe durata consultării publice”, explică ministerul.

 

Efecte

Unul dintre principalele efecte ale acestui proiect, odată adoptat, este faptul că antreprenorii români vor beneficia de proceduri mai clare – reglementate extensiv şi sistematic, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executărilor silite, iar creditorii vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor în proceduri declanșate timpuriu, încă de la primele semne de dificultate.

„În plus, noua legislație va încuraja acordarea de finanțări pentru susținerea afacerii și va cuprinde prevederi menite să elimine blocajele care împiedică sau tergiversează aprobarea unor soluții de redresare”, conchide sursa citată.

Foto: Redacția

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW