Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Programul pentru achiziția de microbuze școlare electrice, lansat de Ministerul Mediului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 24 august 2023

Ministerul Mediului a lansat joi, 24 august, programul pentru achiziția de microbuze electrice pentru transportul elevilor, în valoare de 300 milioane lei.

Programul va începe efectiv în data de 8 septembrie şi va fi deschis timp de două luni. Microbuzele electrice trebuie să aibă o autonomie de minim 200 kilometri, iar pentru cele plug-in Hybrid autonomia trebuie să fie de minim 50 kilometri pentru puterea electrică.

„Lansăm astăzi, în premieră, programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Este unul dintre programele finanţate de către minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport şi să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. (…) Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică”, a afirmat ministrul mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Beneficiarii acestui program vor fi reprezentaţi de consiliile judeţene, respectiv primăriile de sector din București, cele care au în gestiune unitățile de învățământ.

Suma pe care fiecare unitate administrativ teritorială o poate primi se referă la numărul de elevi de pe raza UAT-ului respectiv. Pentru UAT-uri cu mai puţin de 40.000 de elevi finanţăm maxim 7 milioane de lei. Între 40.000 şi 60.000 finanţăm maxim 15 milioane de lei şi pentru UAT-uri cu un număr mai mare de 60.000 de elevi, putem finanţa o valoare maximă de 25 de milioane de lei. Finanţarea este integrală. Cu alte cuvinte, UAT-ul nu va trebui să pună niciun leu la această aplicaţie. Vom finanţa microbuze electrice, microbuze plug-in Hybrid, precum şi cele alimentate cu GNC. De asemenea, vom putea finanţa staţii de reîncărcare”, a mai afirmat Mircea Fechet.

Nu se știe deocamdată cu exactitate câte astfel de microbuze urmează să fie achiziționate, însă ministrul mediului estimează că totalul la nivel național va fi sub 300 de unități.

„Un astfel de microbuz exclusiv electric poate să depăşească valoarea de un milion de lei. Cu alte cuvinte, 300 de milioane de lei ar putea să finanţeze sub 300 de astfel de microbuze. În acelaşi timp, în măsura în care se vor achiziţiona alte tipuri de autovehicule din gama celor plug-in hybrid sau GNC preţul acestora va fi mai mic. Costul unei staţii de încărcare îl cunoaştem, este undeva la 6.000 de lei pentru fiecare punct de încărcare”, a mai transmis ministrul mediului.

Sursa foto: Inquam Photos

Comentarii