Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Programul „Masă caldă”, extins din toamnă la 300 de școli / Ce măsuri ia Ministerul Educației pentru reducerea abandonului școlar

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 30 iunie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de joi, 30 iunie, că va extinde programul „Masă caldă în școli”, din anul școlar 2022-2023, la 300 de școli, acoperind 140.000 de elevi, finanțarea ridicându-se la aproape 355 milioane de lei. 

„După 6 ani de pilotare se extinde programul <<Masă caldă în școli>> (…) Finanțarea pentru anul școlar 2022-2023 este de 354,900 milioane de lei. Remarcăm faptul că este de 10 ori mai mare decât finanțarea acordată în anul 2016 pentru acest program”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, programul „Masă caldă în școli” este integrat în programul „Masă sănătoasă în școli”, un program în curs de inițiere la nivelul Guvernului, realizat printr-un parteneriat al Ministerului Educației cu Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se adresează unui grup țintă de 900.000 de elevi, cei mai vulnerabili din perspectiva abandonului școlar. Fondurile pentru cei cinci ani ai proiectului depășesc 1 miliard de euro.

Programul ar trebui să debuteze în toamna acestui an.

Totodată, ministrul de resort a vorbit despre măsurile pe care le are în vedere pentru a reduce rata abandonului școlar.

„Plecând de la ideea că problema reducerii abandonului școlar este esențială, avem 4 piloni: masa în școli, transport gratuit, avem asigurarea unui sistem de burse motivant și programul de reducere a abandonului școlar”, a precizat Cîmpeanu.

Partidul de opoziție Uniunea Salvați România (USR) a depus, în a doua jumătate a lunii iunie, moțiune simplă împotriva ministrului Educației, susținând, printre altele, că Sorin Cîmpeanu este ministrul în timpul căruia a crescut rata de abandon școlar. Moțiunea simplă a picat la vot marţi, 21 iunie, în plenul Camerei Deputaţilor, când s-au înregistrat 139 de voturi împotrivă, 40 de voturi pentru și o singură abținere.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata abandonului a înregistrat în anul școlar 2020/2021 următoarele valori: 1,7% în învățământul liceal și profesional, 1,3% în învățământul primar, respectiv 1,0% în învățământul gimnazial.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW