Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


Programul evenimentelor de Ziua Marinei 2022 / Epicentrul festivităților va fi Constanța

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 august 2022

Forțele Navale Române organizează, începând cu 11 august, festivitățile dedicate Zilei Marine Române, ce va fi sărbătorită luni, 15 august. Epicentrul festivităților va fi Constanța, dar evenimente dedicate Marinei Române vor avea loc și în București, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galați și Bicaz.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române”, potrivit unui comunicat transmis de MApN.

În Capitală, Forțele Navale Române au realizat o expoziție de lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, ce este prezentă până luni la ARCUB.

Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană vor susține un concert vineri, între orele 20 și 21, în Piața Roma.

Luni, între orele 8:30 și 10:00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”.

În Constanța, activitățile dedicate Zilei Marinei Române au debutat cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale Române, ce poate fi vizionată până pe 15 august la Auchan.

Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA vor susține mai multe concerte:

 • joi – între orele 18:00-19:00 – în Mamaia, între Piațeta Perla și Piațeta Cazino Mamaia;
 • sâmbătă – între 12:00 – 13:00 – în portul militar, Ziua Porților Deschise;
 • duminică – între orele 20:00 – 21:30, pe faleza Cazinoului;

Sâmbătă, în portul militar Constanța, va avea loc Ziua Porților Deschise, în intervalul orar 9-17, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament sau standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ.

De asemenea, pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Tot sâmbătă, dar și luni, Muzeul Național al Marinei Române va putea fi vizitat gratuit, în intervalul orar 09.00-16.00.

Ulterior, duminică, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanța, va avea loc o ceremonie militară și religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care își dorm somnul de veci în adâncurile mărilor și oceanelor.

De la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenți în Portul Tomis, cu o expoziție de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ și simulatoare de bătălii navale.

„Luni, 15 august, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner și simulatoare de bătălii navale.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 10.55, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța”, mai arată sursa citată.

Totodată, formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, până la Midia și retur, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral.

Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45. Apoi, conform sursei citate, Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

După-amiază, concert

În a doua parte a zilei de 15 august, publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

De menționat este că marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00-20.00, după care va avea loc acest concert.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, și este planificat să se desfășoare în intervalul orar 21.00-22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române se vor încheia cu un spectacolul de artificii, lansate de pe mare, ce va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța.

Tulcea

În municipiul Tulcea va avea loc sâmbătă, 13 august, între orele 09.00 și 13.00, Ziua Porților Deschise, în portul militar.

Duminică, 14 august, între orele 09.00 și 10.00 va fi adus un omagiu eroilor marinari, prin intermediul unei ceremonii militare și religioase organizate la Cimitirul Eroilor.

Luni, 15 august, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfășurare.

Mangalia

La Mangalia, Cercul Militar Mangalia organizează, în perioada 11-14 august, între orele 19.00 și 22.00, „Săptămâna Spiritualității Marinărești”, un eveniment care cuprinde activități culturale, expoziții interactive, ateliere de matelotaj, jocuri și concursuri marinărești, spectacole de muzică ușoară și muzică folclorică, susținute de ansamblurile artistice „Cununa grâului” și „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița.

Sâmbătă, 13 august, portul militar Mangalia își va deschide porțile, iar vizitatorii vor putea interacționa cu echipajele navelor militare. Ziua Recunoștinței va fi marcată, duminică, 14 august, printr-o ceremonie militară și religioasă, care va avea loc la ora 13.00, în cadrul căreia se va inaugura Monumentul Marinarului și Constructorului Naval, amplasat în portul turistic Mangalia. La finalul zilei, Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău va susține un concert în portul turistic, orele 19.00-20.00.

Publicul din Municipiul Mangalia este invitat luni, 15 august, în portul turistic, unde programul va începe, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de scurte alocuțiuni ale oficialităților. Zeul Neptun va da startul manifestărilor, care vor cuprinde, un exercițiu demonstrativ naval întrunit, prezentat de structuri ale forțelor navale, aeriene, terestre, ale forțelor pentru operații speciale, precum și structuri ale Gărzii de Coastă. De la ora 21.00, marinarii militari se vor retrage cu torțe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.

Brăila

La Brăila, seria evenimentelor au debutat cu o expoziție de navomodele și lucrări de matelotaj, organizată, în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall, unde Muzica Militară a garnizoanei Brăila va susține un concert vineri, 12 august, orele 18.00-19.00. Publicul brăilean va putea vizita sâmbătă, 13 august, navele militare fluviale, care vor fi acostate în zona centrală a falezei, precum și o expoziție de tehnică militară și armament.

Duminică, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila vor aduce un pios omagiu eroilor marinari și vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc la ora 09.00, în portul militar. Luni, 15 august, de la ora 10.00, brăilenii sunt invitați pe faleza Dunării, pentru a sărbători Ziua Marinei Române împreună cu marinarii militari.

După ridicarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă și alocuțiunile persoanelor oficiale, va fi prezentat publicului exercițiul demonstrativ naval întrunit „Forțele Navale Române 22”, iar Zeul Neptun va patrona jocurile și concursurile marinărești. Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare și civile, iar seara, de la ora 20.30, marinarii se vor retrage cu torțe, pe traseul Primăria Municipiului Brăila – Calea Călărașilor – Secția 329 Logistică Brăila.

Galați

La Galați, marinarii militari vor organiza duminică, 14 august, între orele 10.00-13.00, pe faleza orașului (zona Parcului „La elice”), Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate navele fluviale acostate, precum și o expoziție de armament și tehnică militară. Totodată, publicul gălățean va fi invitat să participe la jocuri marinărești și să asiste la exerciții demonstrative. Luni, 15 august, în intervalul orar 18.00-20.00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exercițiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare și parada navelor civile.

Bicaz

În orașul Bicaz, din județul Neamț, singurul oraș montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiție încă din anii 1960, marinarii militari vor fi prezenți, în perioada 13-15 august, și vor organiza pentru public standuri interactive și expoziții de tehnică și echipamente, iar luni, 15 august, cu prilejul Zilei Marinei Române, scafandrii de luptă vor desfășura, pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din țară, un exercițiu demonstrativ.

Foto: Facebook/ MAPN

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW