Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


A început programul de testare în masă “Sunt imun la Covid?” | Firea: Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Programul de testare în masa a bucureștenilor, intitulat “Sunt imun la Covid?”, debutează miercuri, pe Arena Națională. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că primii 500 de bucureșteni vor fi testați chiar astăzi.

Înscrierea online în program se poate face AICI.

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid.  Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Până acum, în celălalt program demarat de Primăria Capitalei, intitulat  „Testăm pentru București”, s-au înscris 10.829 de persoane, din care 1.540 au fost deja testate. În urma testărilor s-au identificat doar doi bucureșteni cu coronavirus.

Despre programul “Sunt imun la Covid?”

  • Persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.
  • Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.
  • Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.
  • PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.
  • La finalul fiecărei zile de testare sunt luate măsuri de igienizare.
  • Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.
  • Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW