Monday, July 4, 2022
Jurnalism corect


Program de guvernare Plus: desființarea Secței Speciale, guvern cu mai puțini membri, reformă constituțională

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 22 septembrie 2019 Etichete: , ,

Partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, se pregătește pentru guvernare. Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS a pregătit un program politic ca bază de pornire pentru „pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 – 2024”.

Programul de guvernare al PLUS prevede desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, o reformă constituțională, reducerea numărului de parlamentari și modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR. În viziunea prtidului lui Dacian Cioloș în centrul atenției ar trebui să se afle cetățeanul.

Ce conține programul de guvernare al PLUS:

 • Reforma Constituțională:

– care prevede două modalități noi de dizolvare a Parlamentului: în cazul în care Parlamentul aprobă referendumul de demitere a președintului, iar la votul cetățenilor, referendumul este respins; sau în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

-PLUS propunere reducerea numărului de parlamentari,

– modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului,

– vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean și

– creșterea numărului de deputați și senatori pentru Diaspora.

 •    Reforma administrației:

-un guvern cu mai puțini membri,

-auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale,

-demararea urgentă a proceselor de transparentizare, de simplificare și debirocratizare și de digitalizare a serviciilor publice.

 • Reforma Justiției:

– revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul
Penal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției,

-desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților,

– reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

 • Energie:

-finalizarea gazoductului BRUA; interconectarea cu Republica Moldova; conexiunea BRUA cu Serbia; urgentarea proiectului AGRI primul proiect de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) al României

-Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității pentru atragerea de investiții și dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizării prețurilor, cu protecția adecvată a consumatorilor casnici vulnerabili.

De asemenea, programul de guvernare al PLUS conține și măsuri cu caracter economic, social, sănătate, învățământ.

Programul de Guvernare PLUS

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW