Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Prognoză sumbră în privința valului cinci. Ministrul sănătății: Vom avea 800.000 de îmbolnăviri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 ianuarie 2022

În valul al cincilea al pandemiei de coronavirus, aproximativ 800.000 de români vor contacta boala, conform unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, a menționat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, într-o intervenție avută luni, 3 ianuarie, la Antena 3.

România se află în fața valului al cincilea al pandemiei de coronavirus. Specialiștii în sănătate publică au avertizat asupra pericolului imens din perioada următoare cauzat de apariția variantei OMICRON, mai contagioasă decât precedentele, dar și a faptului că doar 2 milioane de persoane sunt vaccinate inclusiv cu doza de rapel (booster).

În acest context, ministrul sănătății, Alexandru Rafila a arătat că estimările specialiștilor indică faptul că 800.000 de români s-ar îmbolnăvi, de două ori mai mulți decât în valul precedent. Cu toate acestea, oficialul a explicat că este extrem de important ca numărul celor infectați zilnic să nu crească vertiginos pentru ca spitalele să nu se supraaglomereze.

„Deci, în jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila vrea certificatul verde, însă PSD a respins legea la Senat

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a vorbit și despre necesitatea introducerii obligativității certificatului verde pentru anumite categorii de persoane la locul de muncă. Un proiect de lege, inițiat de mai mulți membri ai fostului guvern Cîțu, se află la Camera Deputaților, după ce la Senat a fost respins chiar prin votul colegilor social-democrați ai lui Alexandru Rafila.

„Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a declarat Alexandru Rafila.

Însă pentru ca acest proiect să aibă efectele dorite, creșterea ratei de vaccinare și scăderea riscului de infectare în spațiile publice, trebuie modificat, pentru că în varianta actuală s-ar aplica doar cadrelor medicale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW