Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Profesorii, nemulțumiți în urma discuțiilor cu premierul Ciucă: De luni va fi grevă generală

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 17 mai 2023 Etichete: , , , ,

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, 17 mai,  după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria, că nu s-a ajuns la un acord. Astfel, greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, așa cum s-a anunțat la începutul acestei săptămâni. În timp ce premierul Ciucă susține că „dialogul a fost foarte bun”, liderii sindicali spun că „promisiunile sunt subțiri”. 

Mai exact, Nicolae Ciucă le-a spus profesorilor „că viitorul Guvern(n.r. condus de Marcel Ciolacu), va cuprinde o anexă la grila de salarizare și pe viitor „Educația” va fi menționată în mod expres „prioritate națională”. Reprezentanții sindicatelor susțin, însă, că „nu e nimic concret” și nu renunță la greva generală.

„Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri, doar că anexa 8 se va aplica și că în programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare și că educația va fi prioritate. Oamenii așteaptă altceva. Este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret”, a precizat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI), potrivit edupedu.ro.

Ce au cerut profesorii pentru a nu intra în grevă generală

-Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

-Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

-Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

-Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Dacă profesorii nu vor ajunge la un acord cu Guvernul României, greva generală ar putea afecta derularea examenlor naționale.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii