Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


UPDATE Profesoara de origine turcă rămâne în România. Curtea de Apel București a respins extrădarea sa/ Avocat: Motivele autorităților turce nu au un suport legal

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 18 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Profesoara de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică rămâne în România. Magistrații Curții de Apel București au respins extrădarea acesteia.

La ieșire din instituție, Șen a declarat: „Când am venit am fost stresată, încă sunt, dar sunt și foarte fericită. Aș vrea să le mulțumesc autorităților din România pentru că nu m-au trimis înapoi (Turcia n.r). Vă mulțumesc foarte mult pentru susținere”.

La rândul său, avocata profesoarei a declarat că nu au fost întrunite condițiile de extrădare, iar motivele invocate de autoritățile turce nu au suport legal.

„A fost respinsă cererea de extrădare. A fost trimis un mandat de arestare în lipsă. Nu au fost întrunite condițiile de extrădare, deci, statul român întra-devăr verifică legalitatea tuturor formalităților care au fost depuse de autoritățile turce.

Motivele invocate de autoritățile turce nu sunt niște motive care să aibă un suport legat, în sensul că doamna Șen ar fi făcut parte dintr-o grupare teroristă înarmată anul trecut, în data de 29.03.2018, dată la care doamna se afla pe teritoriul statului românesc, în calitate de profesor, la școala privată unde dânsa predă limba engleză.

Nu putea săvârși o astfel de infracțiune, a fost judecată în lipsă, nu a știut, nu a fost citată, nu a fost chemată niciodată de autoritățile turce”, a declarat avocata femeii.

Bușra Zeynep Șen: Judecata din Turcia nu este legală

Bușra Zeynep Șen a susținut în fața judecătorilor Curții de Apel București că nu dorește să fie predată autorităților din Turcia fiindcă „judecata de acolo nu este legală” și este posibil să „fie supusă unor acte de tortură”.

„Nu doresc să fiu predată autorităților din Turcia. Există două motive: apreciez că judecata din Turcia nu este legală. Totodată, în cazul în care voi fi predată, voi fi pur și simplu închisă fără a fi adusă în fața unui judecător. Îmi este teamă că nu voi fi tratată bine, fiind posibil chiar să fiu supusă unor acte de tortură.

Nu îmi vor fi respectate drepturile fundamentale. Consider că acuzațiile care mi se aduc de autoritățile din Turcia au caracter politic. De asemenea, am făcut o cerere de azil la adresa autorităților române. Nu sunt membră a organizației despre care se vorbește în cererea trimisă de autoritățile din Turcia”, a declarat Bușra Zeynep Șen la Curtea de Apel.

Procurorul care se ocupă de cazul profesoarei susține că în urma studierii mandatului apreciază că extrădarea este cerută din motive politice și sociale, ceea ce încalcă drepturile omului.

Context

O profesoară de origină turcă de la Liceul Internațional de Informatică din București a fost reținută, miercuri dimineață, de polițiști în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia, emis de autoritățile președintelui Recep Erdogan, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ.

Bușra Zeynep Șen (24 de ani), este profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București de doi ani și este măritată cu un cetățean român.

„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, potrivit comunicatului.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW