Tuesday, June 15, 2021
Jurnalism corect


Producătorii români de medicamente: Este improbabil ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin împotriva coronavirusului. Respectați măsurile de protecție pentru a evita o catastrofă sanitară în iarnă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 iunie 2020 Etichete: , ,

Producătorii de medicamente susțin că este „improbabil” ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin împotriva coronavirusului. Aceștia recomandă purtarea măștilor de protecție, distanțarea personală și igiena mâinilor care ajută la reluarea vieții sociale, relansarea economiei și evitarea unei catastrofe sanitare în iarnă.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România atrag atenția că, în ciuda eforturilor ale tuturor țărilor din lume, oamenii de știință și industriilor farmaceutice, este improbabil să avem tratament sau vaccin eficient împotriva bolii cauzată de Covid-19.

„În prezent se află în diverse etape de dezvoltare și studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase și aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice și mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoși și pacienți, inclusiv din România”, spune Dragoș Damian, președintele Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România.

Totuși, există semnare pozitive despre unele medicamente care pot trata simptomele infecției, reduce gravitatea bolii sau scurta durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva coronavirusului, dar în același timp să fie sigur și pentru pacient.

„Ne dorim cu toții să ne reluăm o viață socială cât mai aproape de normalitate și mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activitățile profesionale de dinainte de începerea pandemiei. Dar aceste lucruri sunt posibile doar prin respectarea riguroasă a celor trei masuri enumerate mai sus”, a adaugat Dragoș Damian.

În perioada de criză cauzată de pandemie, fabricile de medicamente de la noi din țară nu și-au întrerupt activitatea și nu au înregistrat niciun caz de infecție cu coronavirus datorită faptului că au respectat întocmai măsurile indicate de autorități.
Trebuie însă semnalat că relaxările în etape de după 15 mai și reluarea activităților economice favorizează transmiterea coronavirusului și riscul apariției unei catastrofe epidemiologice odată cu instalarea sezonului rece, avertizează reprezentanții PRIMER.

„Distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igiena mâinilor cu săpun și dezinfectant sunt măsurile care trebuie să devină reflexe în următoarea perioadă pentru a ne pregăti în confruntarea cu un eventual val doi de coronavirus. În plus, aceste gesturi simple vor ajuta și la prevenirea transmiterii altor boli contagioase, specifice sezonului rece”, subliniază Dragoș Damian.

Inquam Photos / Alexandru Prepel

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW