Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Producătorii de medicamente salută posibila plafonare a taxei clawback. Românii ar putea găsi mai ușor medicamente

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Asociațiile producătorilor de medicamente s-au arătat mulțumite de variata stabilită în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, privind plafonarea diferențiată a taxei clawback. Dacă modificarea va fi aprobată de Parlament, cetățenii vor putea găsi mai ușor pe piață medicamentele de care au nevoie.

„Acest progres demonstrează că decidenții politici au înțeles că medicamentele pot fi păstrate în piață prin stoparea creșterii taxei clawback și prin introducerea unui plafon diferențiat. În această perioadă de criză majoră cauzată de pandemia COVID-19, autoritățile au făcut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piața din România. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, și după această criză, la reducere riscurilor privind accesul pacienților la medicamentele de care au nevoie”, se arată în comunicatul Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente și Asociația Local American Working Group.

În forma stabilită în comisii taxa clawback va fi plafonată și diferențiată: 15% pentru medicamentele produse în România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice.

Taxa clawback impune producătorilor de medicamente să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Raportul comun al Comisiilor a fost înaintat către Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputaților.

Sursa foto: The Conversation

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW