Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Procurorul şef al DNA, de Ziua Justiţiei: Justiţia, serviciu public crucial pentru buna funcţionare a societăţii, ultima barieră în calea nedreptăţii

By news.ro , in Justitie Stirile zilei , at 2 iulie 2023 Etichete: , , ,

Procurorul şef al DNA Marius Voineag afirmă în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, că Justiţia este serviciu public crucial pentru buna funcţionare a societăţii, iar de cele mai multe ori este ultima barieră în calea nedreptăţii.

El subliniază că tema combaterii corupţiei rămâne la fel de actuală ca în oricare altă perioadă, pentru că românii sunt perfect conştienţi de faptul că fiecare act de corupţie înseamnă risipirea resurselor publice, bani mai puţini pentru educaţie, sănătate sau apărare. În ceea ce priveşte strategia instituţiei pe care o conduce, Voineag subliniază că DNA se concentrează pe creşterea efectivă a recuperării produsului infracţional, „pentru a amplifica efectul descurajant” al muncii procurorilor anticorupţie.

Prezentăm integral mesajul procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag, cu ocazia Zilei Justiţiei:

”Cu ocazia acestei zile, trebuie să ne aducem aminte că Justiţia reprezintă un serviciu public crucial pentru buna funcţionare a societăţii. De cele mai multe ori, Justiţia este ultima barieră în calea nedreptăţii. Acest rol central într-o societate liberă şi democratică vine şi cu o mare responsabilitate: înfăptuirea justiţiei nu se realizează ”chiar de-ar fi să piară lumea”, ci tocmai pentru a salva societatea de anarhie şi dezastru. Puterea legii înlocuieşte legea puterii şi asigură echitate şi dreptate pentru toţi.

În acest context, tema combaterii corupţiei rămâne la fel de actuală ca în oricare altă perioadă pentru că românii sunt perfect conştienţi de faptul că fiecare act de corupţie înseamnă risipirea resurselor publice, bani mai puţini pentru educaţie, sănătate sau apărare şi, în ultimă instanţă, oportunităţi ratate pentru ţara noastră şi, mai ales, un viitor mai nesigur pentru generaţiile viitoare.

Direcţia Naţională Anticorupţie există deja de 20 de ani, perioadă de timp în care instituţia, dar şi societatea românească în ansamblu, au continuat să evolueze şi să se maturizeze. Chiar dacă mai sunt mulţi paşi de făcut,  DNA  îşi poate îndeplini misiunea printr-o abordare strategică a fenomenului corupţiei, menţinerea unor standarde ridicate de calitate a muncii şi consolidarea resurselor de care dispune. Din aceste motive, cea mai importantă modificare de strategie a instituţiei este concentrarea pe creşterea efectivă a recuperării produsului infracţional pentru a amplifica efectul descurajant al muncii noastre.

Prin efortul fiecărui om din DNA (procurorii, poliţiştii, specialiştii, grefierii, etc.), instituţia va deveni mult mai puternică. Rolul nostru în ansamblul sistemului judiciar ne oferă oportunitatea de a avea o contribuţie decisivă la dezvoltarea societăţii româneşti şi la atingerea potenţialului real pe care îl avem ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Cu ocazia Zilei Justiţiei, le urez tuturor colegilor „La mulţi ani!” şi le mulţumesc pentru efortul şi dăruirea cu care îşi îndeplinesc rolul extrem de important în arhitectura puterilor statului român”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW