Saturday, May 21, 2022
Jurnalism corect


Fostul procuror Mircea Negulescu, reținut în dosarul Tony Blair / „Portocală” este acuzat că a falsificat probe în două dosare – SURSE

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 15 iulie 2020 Etichete: ,

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost reținut de Secția Specială în dosarul Tony Blair. Conform surselor mainnews.ro, magistratul ar fi fost plasat în Arestul Central al Poliției Capitalei. 

În același dosar ar mai fi fost reținut și un polițist judiciar din cadrul DNA Ploiești.

Urmează ca în cursul zilei de joi Secția Specială să propună arestarea preventivă a fostului magistrat pentru 30 de zile.

Conform acelorași surse, Negulescu este acuzat de grup infracțional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Dosarul Tony Blair a fost deschis de DNA Poliești, pe 6 septembrie 2016, după o vizită a fostului premier britanic Tony Blair din 2012 care ar fi fost finanțată cu 220 000 de euro de Sebastian Ghiță cu scopul ca Victor Ponta să atragă capital electoral, pe atunci lider PSD. În schimbul acestui favor, Sebastian Ghiță a primit un loc pe listele PSD pentru Parlament. Fostul premier Victor Ponta a fost pus sub învinuire în acest dosar. Acuzații procurorilor DNA pot fi consultate AICI. Procurorul Portocală este acuzat de SIIJ că a influenţat declaraţiile martorilor şi că a indus în eroare organele judiciare.

Recent, pe 17 iunie 2020, „Portocală” a fost trimis în judecată de procurorii SIIJ pentru cercetare abuzivă, influențarea declarațiilor martorilor (patru infracțiuni) și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată. Negulescu mai este vizat de un dosar. Fostul procuror, împreună cu Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești au fost trimiși în judecată de SIIJ în luna iulie, într-un dosar în care era cercetată și Laura Codruța Kovesi. Mai multe detalii AICI.

Update 23.00. Acuzaţiile procurorilor

Fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat de următoarele fapte:

cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni),

– represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni),

– instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal,

– influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,

– fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal,

– abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și

–  constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal.

Fostul procuror Portocală, împreună cu poliţist judiciar, ar fi „ticluit” două dosare de la DNA Ploieşti pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane.

„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploiești, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofițer de poliție judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploiești, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 4 persoane precum și măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar față de 3 persoane, despre care cunoștea că sunt nevinovate, și ar fi determinat judecătorul de drepturi și libertăți să dispună, fără vinovăție, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului  probator plăsmuit. Totodată, ar fi determinat 4 persoane, prin corupere, prin constrângere sau prin alte fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase în cele două dosare instrumentate, ar fi determinat 3 persoane să formuleze, ca urmare a constrângerii exercitate asupra lor, denunțuri cu privire la existența unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, ar fi procedat la falsificarea denunțurilor și a declarațiilor acestor persoane prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, precum și la clasificarea denunțurilor ticluite în numele a doi dintre denunțători. Toate aceste fapte ar fi fost săvârșite în cadrul unui grup infracțional organizat în scopul ticluirii celor două dosare ale DNA – ST Ploiești pentru învinuirea pe nedrept a unor persoane, deși cunoșteau că acestea sunt nevinovate”, arată procurorii.

 

 

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • In dosarul tony blair este posibil ca Mircea negulescu sa aiba ceva dreptate ca Victor Ponta nu este usa de biserica. Dar ceea ce il descalifica pe negulescu este lipsa de profesionalism in calitate de procuror nu a procedat mai de loc profesionist si asta la costat, atat profesional si in special moral in fata opiniei publice ,care a vazut cate mtrapazlacuri a facut. sa discreditat total. Insa pentru mine este dubios modul de actionare al DNA in multe cazuri de coruptie sau presupusa coruptie cai de multe ori sunt doar niste presupuneri si nimic altceva. Au un comportament de lupi cu comportament ciudat si dubios, la ei culpa si infractiunea este orice si asta da putina credibilitate oganelor de cercetare penala in general.

  • Protocol interinstitutional se face atunci cand nu exista reglementari legale pentru desfasurarea activitati unor institutii si intre institutii sau a unei insuficiente reglementari in desfasurarea actitati acestora restul este un abuz si o incalcare a drepturilor cetatenesti . in cazul lui Darius Valcov daca a facuto cu buna credinta sa aibe curaj sa o spuna .

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW