Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Procurorul General al României vrea desființarea Secției Speciale: Nu are o fundamentare sustenabilă

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 25 aprilie 2020 Etichete: ,

Desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adusă în discuție de Procurorul general, Gabriela Scutea. În opinia magistratului, existența SIIJ nu poate fi fundamentată.

Gabriela Scutea a precizat că această secție nu poate face față din punct de vedere logistic  numărului foarte mare de dosare care i-au fost atribuite conform legii. În plus, a subliniat că la procedura de selecție pentru funcțiile de procurori ai secției nu s-au înscris candidați.

„Opinia exprimată anul nu a fost una de dragul discuției, ci începută din 2017 când domnul ministru Toader a produs celebrele slide-uri în spatele cărora nu vedeam o justificare reală. SIIJ s-a încărcat cu un număr foarte mare de dosare. În momentul în care s-a operaționalizat i-au venit 1.452 de dosare, după care s-au adunat altele. Dumnealor sunt puțini. Anul trecut s-a organizat procedură de selecție și nu au fost doritori”.

De asemenea, procurorul a argumentat în sprijinul ideii că SIIJ nu are o „fundamentare sustenabilă”, că acestui organism nu i-au fost atribuite suficiente resurse, iar Parchetul General, potrivit legii, nu are dreptul de a delega procurori către această secție.

„Raportarea noastră este una în sensul că SIIJ nu are o fundamentare sustenabilă. Aceasta secție pune omul pe drumuri să vină de la Oradea la București pentru a face o audiere. SIIJ nu are resursele pe care le poate antrena DNA ca să facă față unor activități, fie flagrante, fie foarte consumatoare de resurse. Noi nu putem să ii ajutam, pentru că este o procedură specială de numire în cadrul acestei secții. În cadrul acestei secții nu pot fi delegați procurori”, a spus Gabriela Scutea la Digi24.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW