Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Procurorul General a sesizat Inspecția Judiciară după ce fiii vrăjitoarei Sidonia au fost eliberați din arest

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 4 iunie 2024

Procurorul general al României, Alex Florența, a sesizat marți, 4 iunie, Inspecția Judiciară, în cazul judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești care au dispus arestul la domiciliu pentru inculpații acuzați de omorul de la Padina, fiii „vrăjitoarei Sidonia”. Florența îi acuză pe magistrați de „gravă neglijență și lipsă totală de motivare a deciziei.

Cei trei frați acuzați de omor, fiii „vrăjitoarei Sidonia”, au stat în arest preventiv din 12 februarie și au fost eliberați pe 13 mai.

„Fără a pune în discuție puterea de lucru judecat a încheierii menționate, s-a apreciat că faptele celor doi judecători de a ignora materialul probator, care relevă dincolo de orice dubiu rezonabil starea de pericol pe care o reprezintă punerea în libertate și, implicit, reîntoarcerea inculpaților în comunitate, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

De asemenea, faptele judecătorilor de a nu motiva în concret în cuprinsul încheierii care sunt motivele care să justifice înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaților întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în lipsa totală a motivării ori motivarea în mod vădit contrară raţionamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de judecător sau procuror”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Patru luni de la crima din Padina

Un bărbat de 41 de ani din Târgovişte a fost înjunghiat mortal în noaptea de 10 spre 11 februarie, la un hotel din zona montană Padina, în județul Dâmbovița. Frații Marin Laurenţiu, Marin Louis-Justin şi Marin George-Armando sunt suspectaţi că au comis crima la o petrecere cu mai multe vedete, printre care Alex Velea, Antonia și Alina Eremia.

Victima, un om de afaceri din Târgoviște, ar fi intrat în conflict cu cei trei interlopi după ce aceştia ar fi făcut referiri la soţia sa, iar el i-a luat apărarea.

Cum a justificat instanța scoaterea din arest a fiilor vrăjitoarei Sidonia

Pe 29 mai, Curtea de Apel Ploieşti, instanța care a stabilit definitiv scoaterea din arest preventiv a fraţilor Marin Laurenţiu, Marin Louis-Justin, şi Marin George-Armando, a susținut în motivarea deciziei că „măsurile preventive dispuse iniţial nu mai sunt necesare, în vederea bunei desfăşurări a procesului penal, neexistând probe sau indicii că inculpaţii s-ar sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată sau că ar pregăti săvârşirea uni alte infracţiuni”, notează News.ro.

„Simpla bănuială de participare la săvârşirea altor infracţiuni ori simpla temere de recidivă nu legitimează prin ea însăşi menţinerea stării de detenţie preventivă”, argumentează magistraţii, adăugând că „raportat la împrejurările şi modul de desfăşurare a activităţii infracţionale imputate, dar şi la persoanele inculpaţilor, cu siguranţă gravitatea faptelor nu poate constitui singurul temei de apreciere a pericolului social pentru ordinea publică”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW