Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


Procurorul General a dispus o anchetă la DGASPC Mehedinți pentru cazul minorei din Mehedinți incendiată de un criminal în serie

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 14 iulie 2020 Etichete: , ,

Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a dispus examinarea felului în care reprezentanții Direcţiei de Protecţia Copilului Mehedinţi au făcut procedurile legale în cazul minorei de 17 ani din Mehedinți care a fost incendiată de un criminal în serie.

Solicitarea Parchetului General vine în contextul în care DGASPC Mehedinți a revocat internarea minorei în centrul de plasament. Reprezentanții instituției sunt bănuiți că au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu. Conform unor surse, după ce minora a reclamat la poliție că a fost violată, a fost dusă într-un centru de plasament, iar după o zi DGASPC Mehedinți a revocat internarea acesteia. Ulterior, tânăra de 17 ani a fost incendiată de bărbatul care o violase.

“Ca urmare a controlului dispus privind celeritatea și rolul activ în efectuarea urmăririi penale în cauză, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus examinarea sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu a conformării reprezentanților DGASPC Mehedinți la procedurile legale și la obiectivul interesului superior al minorului, în condițiile revocării măsurii internării într-un centru de plasament în regim de urgență după doar o zi. În urma controlului efectuat nu au fost stabilite elemente de natură a reține gestionarea necorespunzătoare a cauzei de către organele de poliție și de către procurorul care a supravegheat cercetările, actele de urmărire penală necesare stabilirii unui plan de anchetă fiind efectuate de îndată

Neluarea unei măsuri preventive față de persoana vizată de plângerea penală a fost determinată de imposibilitatea obiectivă de a administra probatoriul necesar până la data săvârșirii prin incendiere a tentativei de omor asupra minorei, expertiza medico-legală nefiind finalizată la momentul respectiv, iar dispunerea unei măsuri preventive neputând fi bazată exclusiv pe existența unei plângeri penale.

Intervalul de la formularea plângerii până la săvârșirea tentativei de omor prin incendiere a persoanei vătămate a fost de 74 de ore, timp în care, având în vedere riscurile pentru minoră decurgând din acțiunile anterioare ale persoanei vizate, organele de urmărire penală au solicitat DGASPC Mehedinți luarea măsurii de protecție a internării în regim de urgență”, arată Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, pe 15 iunie, efectuarea unui control cu privire la cauza minorei din Mehedinți care a fost incendiată de un criminal în serie eliberat condiționat. Mai multe detalii AICI.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW