Sunday, May 16, 2021
Jurnalism corect


Procurorul Bologa, propus la șefia parchetului anticorupție: După revocarea lui Kovesi, DNA a devenit vulnerabilă

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Procurorul Crin Bologa, propus de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef DNA, arată, în proiectul său de management, că Direcția Națională Anticorupție a devenit vulnerabilă după demiterea Laurei Codruța Kovesi. Magistratul este de părere că schimbările legislative și ,,lipsa de eficiență în exercitarea funcțiilor managementului” sunt printre disfuncționalități.

Crin Bologa susține că problemele DNA s-au acutizat după plecarea Laurei Codruța Kovesi.

,,Percepția publică, dar și a mea personală este că, în ultima perioadă de timp, mai ales după revocarea din funcția de procuror şef a d-nei procuror Laura Codruța Koveşi, Direcția Națională Anticorupție a devenit vulnerabilă, disfuncționalitățile existente la nivelul direcției s-au agravat și au apărut altele noi”, se arată în proiectul consultat de mainnews.ro.

Procurorul arată care sunt, în opinia sa, principalele minusuri de la DNA.

,,Disfuncționalitățile pe care le-am identificat în activitatea Direcției Naționale Anticorupție sunt cauzate de imposibilitatea asigurării unor condiții optime de lucru, de schimbări legislative frecvente, inclusiv de competență, de nereceptarea corespunzătoare a unor sarcini , de lipsa de eficiență în exercitarea funcțiilor managementului, de atacurile asupra instituției și a personalului acesteia, de lipsa de reacție instituțională la aceste atacuri și de anumite conduite necorespunzătoare a personalului etc”, se mai arată în document.

Bologa: Număr mare de dosare vechi, întârzieri nejustificate

Crin Bologa susține că, la DNA, există un număr ridicat de dosare mai vechi de cinci ani, sens în care citează un document al Inspecției Judiciare.

,,La Secția de combatere a înfracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, la data de 10.10. 2019 erau în lucru un număr de 542 dosare mai vechỉ de 1 an de la data primei sesizări, iar dintre acestea un număr de 118 sunt mai vechi de 5 ani de la data primei sesizări, un procent foarte ridicat”, potrivit lui Bologa.

Vechimea dosarelor pune în pericol pedepsirea celor care comit fapte de corupție, mai susține el.

,,Această vulnerabilitate întâlnită la toate structurile Direcției Naționale Anticorupție pune în pericol tragerea la răspundere a unor persoane vinovate de săvârşirea unor infracțiuni de mare corupție, prin intervenirea termenului de prescripție a răspunderii penale, dacă luăm în considerare și timpul necesar judecării cauzelor.(…) Desigur că există și cauze obiective care au dus la nesoluționarea cauzelor vechi într-un termen rezonabil (dispunerea unor constatări și expertize, a unor comisii rogatorii , dar şi întârzieri nejustificate în administrarea probelor și soluționarea dosarelor”, se arată în document.

,,Au scăzut masiv sesizările de la servicii”

Crin Bologa subliniază că, după decizia CCR prin care ofițerii de informații au fost îndepărtați din dosarele penale, numărul sesizărilor de la instituții precum SRI a scăzut considerabil.

,,Au scăzut masiv sesizările primite de la serviciile și organele specializate în culegerea și prelucrarea informațiilor, după Decizia Curții Constituționale nr. 51/2016, referitoare la măsurile de supraveghere puse în aplicare de Serviciul Român de Informații, cu toate că această decizie nu interzice structurilor de informații să furnizeze datele pe care le obțin in activitatea desfăşurată, cu privire la săvârșirea de infracțiuni. Fără protocoale secrete , în baza legii, (…), serviciile de informații sunt obligate să pună la dispoziția procurorului, de îndată, în formă neprelucrată informațiile obținute în legătură cu săvârşirea de infracțiuni”, susține Bologa.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW