Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Procurorii propuși la șefia marilor parchete, interviuri la CSM/ Situația numirilor după moțiunea de cenzură

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2020 Etichete: , , ,

Magistrații propuși la șefia marilor parchete susțin, marți, interviul în fața Secției pentru Procurori a CSM. Ulterior avizului consultativ, președintele Klaus Iohannis este cel care decide dacă îi numește pe cei propuși. Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa au fost propuși de Cătălin Predoiu la șefia Parchetului General, DIICOT, respectiv DNA. După finalizarea interviurilor și selecția magistraților, guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Juriștii consultați de mainnews.ro au explicat că procedura nu este afectată de demiterea ministrului, implicarea lui Predoiu fiind strict legată de selecția procurorilor. Mai mult, acesta este membru de drept al Consiliului în perioada de interimat, având drept de vot.

„Numirile au legitimitate pentru că la data când au fost propuse aceste persoane, Guvernul era în regulă, era la locul lui, ministrul era în funcție deci nu era nicio problemă. Practic după ce i-a nominalizat, el a ieșit din  jocul acesta de numire a procurorilor, pentru că acum trebuie să dea aviz CSM-ul, după care intervine rolul președintelui, îl numește sau nu îl numește în funcție de avizul pe care îl primește sau chiar făcând abstracție de aviz, că nu e obligat să țină seama având în vedere că este un aviz consultativ”, a declarat Augustin Zegrean, pentru mainnews.ro.

Danileț: Ministrul este foarte puternic, face cam ce vrea el

Judecătorul Cristi Danileț a precizat că, după avizul CSM, procedura de numire ar putea fi oprită doar de ministru, însă este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

„Procedura a fost declanșată și s-a derulat în timpul în care domnul Predoiu era ministru, ea a fost completă, iar acum actele sunt la CSM. Ministrul nu mai are nicio implicare, faptul că a fost demis, că se schimbă nu oprește procedura.

Însă nimic nu împiedică noul ministrul să o blocheze, să o anuleze, să îi dea drumul din nou, pentru că CCR-ul spune că ministrul este pionul principal în această procedură de numire, respectiv revocarea înalților procurorilor. Legea nu descrie niciun fel de procedură pe care trebuie să o urmeze ministrul. Dacă acesta vrea să trimită documentele împreună cu avizul mai departe îl trimite, dacă nu îl blochează sau demarează o nouă procedură. Asta înseamnă că ministrul este foarte puternic, face cam ce vrea el. În mod firesc, acum procedura demarată de Cătălin Predoiu trebuie să se ducă până în capăt, oricine e de bună credință trebuie să o lase, dar orice alt ministru o poate bloca, anula sau relua”, a declarat Cristi Danileț, pentru mainnews.ro.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW