Friday, May 24, 2024
Jurnalism corect


Procurorii italieni acuză ingerința politicului în numirea noilor procurori europeni. Scrisoare adresată șefei EPPO, Laura Codruța Kovesi

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 6 iunie 2023

Ministerul Justiției din Italia a demarat selecția pentru ocuparea a opt posturi de procuror european. Procedura este criticată însă vehement de mai mulți candidați înscriși, care acuză autoritățile de la Roma că vor să își impună politic favoriții.

Procedura declanșată de autoritățile italiene prevede că statul propune trei candidați, intervievați de o comisie tehnică ce întocmește ulterior un clasament. Acest clasament este înaintat unui consiliul care trebuie să numească procurorul european.

În aceasta fază, comisia a propus un clasament, dar guvernul vrea să îl ignore, iar ministrul justiției propune să fie numit ultimul clasat.

Din acest motiv, 14 procurori europeni italieni din totalul de 16 (doi fiind implicați în noua procedură de selecție, clasați pe primele două locuri ale clasamentului) au trimis o scrisoare Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, în care în care aceștia denunță interferența guvernului în procedura de selecție.

Parchetul European a refuzat să comenteze acuzațiile.

„EPPO nu comentează, aceasta este o procedură de selecție în curs de desfășurare în care EPPO nu are niciun rol de jucat. Aceasta este responsabilitatea statelor membre”, se arată în poziția oficială a Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW