Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Procurorii explică de ce au închis dosarul de plagiat al premierului Ciucă: Diploma de doctor nu este un act fals în sine

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ) a detaliat public, vineri, 12 mai, de ce premierul României, Nicolae Ciucă, nu poate fi acuzat că și-a plaiat teza de doctorat. Procurorii au închis acest caz, încă din luna martie ac, pe motiv că „fapta s-a prescris încă din anul 2008”, notează Agerpres. 

În spațiul public, jurnalista Emilia Șercan, colaboratoarea publicației „Press One”, a lansat informația potrivit căreia  mai multe  pagini din lucrarea premierului Ciucă ar fi  fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum se procedează în redactarea lucrărilor academice. Iată ce susține PÎCCJ despre această acuzație:

„Conform art.197 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie. Conform alin. (2) Împăcarea înlătură răspunderea penală. Termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii mai sus menţionată este de 5 ani conform art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal şi curge de la data săvârşirii infracţiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripţie fiind aşadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, motivează procurorii Parchetului General.

Nicolae Ciucă, acuzat public și de fals. Parchetul  General: „Fapta nu există”

În luna februarie 2022, Nicolae Ciucă a fost acuzat public și de fals și uz de fals, plecând de la ipoteza că teza de doctorat este „plagiată”. Procurorii au un argument și pentru această pretinsă infracțiune. Ei susțin că „fapta nu există”. Diploma de doctor doar atestă această calitate academică, nu constituie un act fals în sine.

Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, conţinutului constitutiv al infracţiunii de uz de fals, prev. de art.323 Cod penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică/atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale, neavând înţelesul prev. de art. 320 Cod penal sau art. 321 Cod penal (înscris alterat sau contrafăcut)”. 

Teza de doctorat a premierului Ciucă se numește „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, a fost susținută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

CITEȘTE ȘI: Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, a discutat cu rectorii despre etica și deontologia academică

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW