Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Procurorii DNA acuză doi inspectori ANAF că ar fi primit mită în valoare de zeci de mii de euro

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au demarat acțiuni penale împotriva a doi inspectori ANAF, punându-i sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu datele de 7 și 8 decembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi primit mită în valoare de zeci de mii de euro, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 225.913 lei, relatează comunicatul oficial al DNA.

Potrivit comunicatului DNA, Oltean Dragoș Andrei, inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București, este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală, omisiunea sesizării, trafic de influență și dare de mită.

Conta Răzvan, inspector în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București este acuzat de luare de mită în formă continuată, fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală și omisiunea sesizării.

O.V. administrator al unei societăți comerciale, acuzat de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală.

M.L.M. este acuzat de cumpărare de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioadele de 22.08.-25.11.2022 și în cursul lunii februarie 2023, în contextul efectuării unor controale la două societăți comerciale, inculpații Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții firmelor respective, printre care și inculpatul O.V., sumele de 8.000 de euro și 80.000 de lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei doi inspectori în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri, prin diminuarea artificială a cuantumului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 225.913 lei.

2. În cursul lunii mai 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi pretins și primit de la inculpata M.L.M. suma de 10.000 euro în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că își va exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari din cadrul unui inspectorat școlar în vederea obținerii în fals a duplicatului diplomei de bacalaureat, în condițiile în care persoana respectivă nu ar fi susținut niciodată examenul respectiv.
În contextul menționat mai sus, la data de 29 noiembrie 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi remis suma de bani respectivă secretarului șef al unui colegiu național care ar fi eliberat în fals documentul respectiv”, se transmite în comunicatul oficial al DNA. 

Pe durata controlului judiciar, cei patru inculpați sunt obligați să respecte anumite restricții, printre care interdicția de a comunica direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar și restricția de a părăsi teritoriul țării fără aprobarea prealabilă a autorităților judiciare.

Aceștia au fost avertizați că încălcarea cu rea-credință a obligațiilor impuse poate conduce la înlocuirea controlului judiciar cu arest la domiciliu sau arest preventiv.

La data de 7 decembrie 2023, procurorii anticorupție au efectuat 31 de percheziții la sediile unor instituții publice, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale, beneficiind de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal menită să permită administrarea probatoriului, fără a afecta prezumția de nevinovăție.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW