Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Procurorii din CSM acuză politizarea tragediei din Caracal: Organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât și de logistica și resursele umane necesare

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 29 iulie 2019 Etichete:

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii transmite, în contextul tragediei din Caracal în care doua tinere au fost ucise, că cei vinovați vor răspunde, însă, pentru ca instituția să-și poată îndeplini atribuțiile „organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât și de logistica și resursele umane necesare.”, a transmis CSM, prin intermediul unui comunicat de presă.

Comunicat integral

„Secția pentru procurori regretă profund tragicele evenimente petrecute pe raza municipiului Caracal şi este alături de familiile greu încercate ale victimelor.

În contextul luărilor de poziție publice din ultima perioadă, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii invită toți reprezentații instituțiilor implicate, în special din sistemul judiciar, la decență și rezervă cu privire la evenimentele petrecute.

Secția îşi exprimă dezacordul față de politizarea subiectului şi încercările mediatice de influențare a opiniei publice pentru stabilirea cu orice preț de încadrări şi vinovății juridice în sarcina unor magistrați bazându-se pe speculații în condițiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet.

Secția pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovați vor răspunde însă, ca în orice investigație aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilitățile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoției publice sau presiunii mediatice, în acest scop fiind necesar a fi luate toate măsurile legale pentru ca activitatea organelor judiciare să se desfășoare cu celeritate.

Secția nu poate totuși să nu observe faptul că, pentru a putea să își ducă la îndeplinire atribuțiile, organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât și de logistica și resursele umane necesare.

Asupra deficiențelor procesului legislativ în materia procesual penală, precum și a preocupărilor pentru modificarea legislației privind organizarea sistemului judiciar, care slăbesc capacitatea de reacție şi lipsesc de instrumente organele de anchetă, Secția pentru procurori a tras semnale de alarmă de nenumărate ori. Mai mult decât atât, aceleași aspecte au fost sesizate şi de către experții Comisiei Europene, experții Comisiei de la Veneția şi experții GRECO.

În final, Secția pentru procurori asigură opinia publică și toate instituțiile statului că va întreprinde toate demersurile necesare și care sunt în competența sa, în vederea eficientizării activității de urmărire penală și pentru buna înfăptuire a justiției, așteptând totodată, în cel mai scurt timp, concluziile verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție şi Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele petrecute.”

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW