Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procesul lui Sebastian Ghiță se reia / Achitarea din primă instanță, anulată în urma deciziei CCR pe tema completurilor de trei judecători

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Procesul în care Sebastian Ghiță este acuzat că i-ar fi dat o casă fostului edil din Ploiești, Iulian Bădescu, se reia. Judecătorii au respins sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema deciziei CCR legată de completurile de trei judecători. Instanța a hotărât reluarea judecății și, implicit, anularea achitării din primă instanță. O parte din complet ar fi vrut ca CJUE să fie sesizată, însă opinia a fost minoritară. În schimb, Instanța Supremă a hotărât suspendarea procesului lui Traian Berbeceanu și sesizarea CJUE pentru ca magistrații europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.

În schimb, Instanța Supremă a hotărât suspendarea procesului lui Traian Berbeceanu și sesizarea CJUE pentru ca magistrații europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.

Instanța Supremă, completul de 5, a pus în discuție din oficiu sesizarea CJUE în dosarul Ghiță-Bădescu, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) pe completurile de 3 judecători. DNA a cerut sesizarea CJUE și suspendarea procesului în dosarul Ghiță-Bădescu.

Decizia CCR se aplică dosarelor soluționate, în primă instanță, de completuri nespecializate pe fapte de corupție, dar care nu au primit verdicte definitive.

Acuzațiile DNA din dosarul Ghiță – Bădescu

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiță și pe Iulian Bădescu sub acuzațiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului  și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiești, patronat de Ghiță, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru a aproba acea finanțare, Iulian Bădescu, primar al Ploieștiului la acea vreme, ar fi pretins și primit de la Sebastian Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în Ploiești, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Atât Sebastian Ghiță dar și Iulian Bădescu au fost achitați în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *